« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
DNO DNA

Oporba: Kosor ni u snu ne može zamisliti i provesti rezove

Milanović smatra da rebalans proračuna nije usklađen s programom gospodarskog oporavka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bernard Covic / Cropix)

Oporbeni saborski klubovi prozvali su danas u raspravi o rebalansu proračuna Vladu RH da je prekasno predložila rebalans, da u njemu nije predvidjela i osigurala uvjete za povećanje prihoda, te da nema hrabrosti za provođenje nužnih rezova.

Upozorivši da Hrvatska u posljednje dvije godine bilježi gospodarski pad i bujanje javnih rashoda, Zoran Milanović (SDP) ocijenio je da vladin prijedlog rebalansa proračuna nije usklađen s programom gospodarskog oporavka ističući da su "to organski povezani procesi".

Milanović je izrazio nezadovoljstvo što je vlada tek sada predložila rebalans i dodao kako je vlada u travnju ove godine "izašla s programom gospodarskog oporavka kao da je to nešto što se financira i usklađuje iz dobitaka na lutriji i kao da nije organski povezano s proračunom - donese se program, a nema rebalansa, kao da su to dva odvojena svijeta".

Rekao je da premijerka Kosor "intenzivno govori o bolnim rezovima, ali ih ni u snu ne može zamisliti i provesti". Zapitao ju je kako će nadoknaditi "negativnu stopu rasta koja se očituje na svim prihodovnim stavkama", pri čemu je ustvrdio kako će "prognoze da će hrvatsko gospodarstvo imati negativnu stopu od jedan do dva posto vlada kompenzirati zaduživanjem".

Kajin: HDZ je proračunski razorio Hrvatsku

Davor Huška (HDZ) odgovorio mu je da upravo smanjenje plaća državnim i javnim službenicima, državnim dužnosnicima i smanjenje mirovina po posebnim propisima govori o tome da premijerka provodi bolne rezove. "No, vi ste očekivali smanjenje plaća i mirovina, ukidanje poticaja u poljoprivredi, radnike, umirovljenike, seljake na ulicama, očekivali ste grčki scenarij, ali na vašu žalost, ništa od toga", istaknuo je.

Damir Kajin (IDS) ocijenio je da je HDZ predloženim rebalansom i dodatnim zaduženjima "proračunski razorio Hrvatsku", te je dodao da se njime kupuju glasovi birača. "Zašto Hrvatska mora bankrotirati da biste vi bili na vlasti? Sve za vlast, vlast ni za što. Ovakvu katastrofu ni ja, koji slovim za najvećeg katastrofičara u Saboru, nisam mogao predvidjeti", rekao je, dodajući da će Hrvatska "dno dna" dotaknuti oko Uskrsa iduće godine.

Vesna Pusić (HNS) rekla je pak da je vlada predložila "disbalans, a ne rebalans proračuna", ističući kako pravo pitanje nije gdje treba rezati, na što, dodala je, premijerka stalno traži odgovor od oporbe. Pravo je pitanje gdje i kako zaraditi, dodala je i ocijenila da su sada jedini mogući izvori zarade gospodarstvo i fondovi EU-a te da je jedna od mjera kojom se jača gospodarstvo smanjenje davanja poslodavaca po svakom zaposlenom.

"Dokazano je da to puni prihode proračuna", istaknula je i prozvala ministra gospodarstva Đuru Popijača koji je, kako je rekla, to stalno govorio kad je bio na čelu HUP-a, ali otkako je ministar "nijedne riječi o tome".

Istaknuvši da Hrvatska od fondova EU-a novac može dobiti za projekte s područja energetike, okoliša, prometa, turizma i regionalnog razvoja, Pusić je ocijenila da vlada na tome području ili ne predlaže ništa, ili otežava uvjete.

"Rebalansom nisu predviđena sredstva za kvalitetne ljude koji će pripremiti programe i projekt, a potrebno je ukupno oko milijarda kuna, a mogli bismo dobiti 25 milijarda kuna tijekom 2012. i 2013", naglasila je.(hina/metro-portal)


26.08.2010. 19:11:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh