« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
IZBORI NA RUSKI NAČIN

Oporba i dalje prosvjeduje u Moskvi

Gradske vlasti su organizatorima dopustile prosvjed na kojemu može sudjelovati do 50.000 ljudi

Oporba i dalje prosvjeduje protiv Putina
Oporba i dalje prosvjeduje protiv Putina (Arhiva)
Više o

Moskva

,

Putin

,

Rusija

,

prosvjedi

,

oporba

Oko 25 tisuća ljudi, prema procjenama organizatora, okupilo se u subotu u Moskvi na prosvjedu "Za poštene izbore" kako bi prosvjedovali protiv pobjede premijera Vladimira Putina na predsjedničkim izborima održanima 4. ožujka, javljaju ruski mediji a prenosi Hina.

I dok policija navodi da se okupilo deset tisuća ljudi, organizatori tvrde da je na prosvjed došlo 25 tisuća. Gradske vlasti su organizatorima dopustile prosvjed na kojemu može sudjelovati do 50.000 ljudi, koliko su organizatori očekivali.

Prosvjed osigurava 2.500 policajaca, a skup nadlijeće i helikopter.

Ruska oporba ponovno je izašla na ulice kako bi zatražila promjenu političkog sustava na prvim prosvjedima nakon predsjedničkih izbora, izjavio je liberalni političar Vladimir Rižkov na prosvjednom skupu u središtu Moskve.

"Nastavit ćemo tražiti slobodu govora, izvanredne parlamentarne izbore i nove predsjedničke izbore nakon uvođenja novih pravila. Mi također tražimo prestanak cenzure medija i oslobađanje političkih zatvorenika", rekao je Rižkov.

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva, Putin je na izborima osvojio 63,6 posto glasova, ali kritičari tvrde da su izbori obilježeni prijevarom.

Kremlj je uveo reforme političkog zakonodavstva nakon parlamentarnih izbora u prosincu za koje je oporba također tvrdila da su namješteni u korist vladajuće stranke, Putinove Jedinstvene Rusije, što je izazvalo najveće ulične prosvjede u Moskvi u posljednjih 20 godina.

Oporba želi daljnje reforme, rekao je Rižkov u subotu.

10.03.2012. 14:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh