« Biznis
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
UPS! ;)

Oporavak eurozone je spor

Gospodarstvo eurozone počinje se oporavljati od pada koji je prouzročila pandemija koronavirusa, ali oporavak je i dalje krhak, rekla je u petak predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde

Nije baš nešto...
Nije baš nešto... (Arhiva)
Više o

eurozona

,

Christine Lagarde

Dužnosnici ECB-a počeli su raspravljati o tome kada bi trebali smanjiti vrijednost kriznog programa kupovine obveznica, putem kojeg su od početka pandemije u financijski sustav ubrizgali više od 1.000 milijardi eura.

Lagarde je signalizirala da još nije spremna ugasiti krizni program kupnje obveznica u pandemiji (PEPP).

"Dogovorili smo se da će (PEPP) ostati na snazi barem do ožujka 2022., a u svakom slučaju dok ne procijenimo da je krizna faza koronavirusa završila", podsjetila je šefica ECB-a u razgovoru za francuski dnevni list La Provence.

"Oporavak je počeo, ali još je krhak", naglasila je.

Guverner Bundesbanka Jens Weidmann i čelnik austrijske središnje banke Robert Holzmann prvi su u ponedjeljak u upravnom vijeću ECB-a otvoreno govorili o mogućnosti ukidanja 1.850 milijardi eura vrijednog programa, s obzirom na početak procesa oporavka.

Fabio Panetta, talijanski član izvršnog odbora ECB-a, upozorio je pak istoga dana da potporu ne bi trebalo povlačiti prerano jer pandemija još nije završila.

02.07.2021. 18:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh