« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
UNICREDIT:

Oporavak bankarstva srednje i istočne Europe je na vidiku

Pobjednici u regiji bit će ili potpuno novi ili uhodani međunarodni igrači koji su već prisutni u regiji

(Corbis)
Više o

RAIFFEISEN

,

istočna Europa

,

srednja Europa

,

UniCredit Grupa

,

europsko bankarstvo

,

Bank Austria

U istraživanju Grupe UniCredit o bankovnom sektoru u srednjoj i istočnoj Europi u 2009. godini objavljenom u utorak stoji kako je sektor pritisnut teškim vremenima no I kako je oporavak, uz podršku očekivanog gospodarskog oporavka u svijetu, na vidiku.

"Međunarodna financijska kriza već dulje vrijeme dominira bankarskim tržištem, što je ostavilo posljedice i na bankarskom sektoru. Pogođeni su svi bankarski igrači u srednjoj i istočnoj Europi u smislu likvidnosti, troška financiranja i kvalitete kredita, ali bankarstvo regije SIE još uvijek je privlačno", rekla je Debora Revoltella, voditeljica Strateških analiza za regiju SIE u Grupi UniCredit.

Neki pozitivni signali počinju se materijalizirati, što budi nadu u oporavak svjetskog rasta, koji će također potaknuti i oporavak srednje i istočne Europe (SIE), ističe se u studiji. Nakon značajnog pada gospodarske aktivnosti u 2009. ekonomisti Grupe predviđaju usporeni rast od 1,1 posto u toj regiji u 2010., što je pozitivan znak, ali je još uvijek ispod njezinog potencijala.

Studija nadalje potvrđuje snažnu regionalnu diferencijaciju, te ističe da se zemlje srednje Europe i Turska pokazuju pripremljenijima za brzo hvatanje koraka s trendom međunarodnog oporavka. Cjelokupni regionalni bankarski sektor u SIE sastoji se od 2.455 banaka s ukupnom imovinom u iznosu više od 2.100 milijardi eura.

Na vrhu ljestvice najboljih banaka u regiji SIE nalazi se Grupa UniCredit koja u toj regiji djeluje kroz Bank Austria, s ukupnom imovinom u iznosu od 121,6 milijardi eura i neto dobiti nakon oporezivanja (prije manjinskih udjela) u iznosu 2,57 milijardi eura u 2008.

Raiffeisen je druga po veličini u regiji s ukupnom imovinom od 85,4 milijarde eura i neto dobiti nakon oporezivanja (prije manjinskih udjela) od 1,07 milijardi eura. Erste Bank je treća po ukupnoj imovini u iznosu od 79,3 milijarde eura ali prema neto dobiti nakon oporezivanja (prije manjinskih udjela) od gotovo 1,57 milijardi eura nalazi se na drugom mjestu.

Međunarodne financijske institucije su aktivne u pružanju podrške tržištima u prevladavanju krize. MMF, EBRD, Svjetska banka i EIB djeluju zajedno, u suradnji s EU-om.Danas tržišta više nisu u raspoloženju krize likvidnosti te za banke, posebno one u stranom vlasništvu, likvidnost više nije glavni problem. "Sada kvaliteta kredita i rizici čine ograničenja bankarskog sektora u regiji SIE. 2009. i 2010. će također biti teške, ali dugoročni izgledi regije ostaju netaknuti" Debora Revoltella, voditeljica Strateških analiza u Grupi UniCredit

Studija ističe i kako će oporavak na strani kreditiranja krenuti od poslovnog sektora, no da je još uvijek jasno vidljiv jaz u prisutnosti banaka u hipotekarnom segmentu. Dostupnost financiranja na domaćoj i vanjskoj razini ostat će jedan od glavnih pokretača rasta.

Kriza je ubrzala implementaciju mjera štednje u cijelom svijetu a bankarstvo regije SIE nije iznimka. Neki baloni iz prošlih godina, u smislu mreže ili troškova plaća, sada bi se mogli revidirati. Uz usporavanje rasta prihoda, ali i još uvijek čvrste i učinkovite postojeće mjere štednje, kvaliteta kredita će ostati glavno ograničenje za profitabilnost bankarskog sektora.

Važno je naglasiti, ističu analitičari UniCredita, da je trenutna kvaliteta kreditnog portfelja ključan faktor razlikovanja među bankama, zbog čega rezultati banaka na istom tržištu mogu pokazivati velike razlike.

Promjenjivo konkurentno okruženje također nudi prilike. Međunarodne banke aktivne u regiji, posebno vrhunski igrači, mogu osnažiti svoju poziciju iskorištavajući prednost svoje postojeće mreže i boljeg pristupa međunarodnim sredstvima, pod uvjetom da je apetit za rizicima umjeren. Novi igrači na tržištu bi mogli iskoristiti prilike, dok bi oni neusmjereni mogli izaći s tržišta.

"Sve u svemu, očekujemo da će pobjednici biti ili novi igrači ili međunarodni igrači koji su već aktivni u regiji, pod uvjetom da imaju sposobnost pokazati odgovarajući apetit za rizik i iskoristiti snažne pozicije financiranja", zaključuju analitičari UniCredita.

Izvor: Hina

11.08.2009. 14:39:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh