« Život
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
STRES BEZ VEZE

Opasnosti tuđeg mišljenja

Zamka u koju često upadamo i stres koji ne trebamo. Zašto nam je toliko stalo do tuđeg mišljenja?

Zaboravite na druge, vi ste najvažniji
Zaboravite na druge, vi ste najvažniji (Arhiva)
Više o

mišljenje

,

društvene norme

,

drugi ljudi

Sve počinje dok smo još mladi. Najprije roditelji imaju visoka očekivanja. Moramo imati dobre ocjene, 'pristojno' se ponašati, biti uzor mlađoj braći i pospremati sve stvari na svoje mjesto.

Onda tu ulogu 'upravljanja' preuzima uže društvo. Prijatelji će nam reći kako ćemo se odijevati, koju ćemo glazbu slušati i koje cure ili dečki će nam se sviđati.

Kasnije će nam poslovna okolina određivati što je primjereno društvo ili čemu bismo trebali težiti. Svi oni jedva će dočekati da nam kažu što je najbolje za nas.

Konstantno smo okruženi idealima koje trebamo dostići, mišljenjima s kojima se trebamo složiti i očekivanjima koja trebamo ispuniti. Kako bi tko bio sretan? Oni. Ne mi.

Sve dok ne otkrijemo da oni ne trebaju biti zadovoljni nama kako bismo mi bili zadovoljni sobom. Dok ne otkrijemo koliko smo snažni upravo takvi kakvi jesmo.

Isključite tuđa mišljenja

Ona nisu nepristrana. Ona se temelje na tuđem znanju, mišljenju i iskustvima koja nisu ista kao vaša. Ona su temelj tuđeg odgoja, pod utjecajem su društva u kojem se kreću i uvijek su subjektivna.

Nitko ne zna kako je vama i nitko to nikada neće znati. Ne dozvolite da vas pogađa ili vama upravlja netko tko ne zna ništa o vašem slučaju.

Nismo sretni ako se odreknemo sebe

Ako šutite, trpite i činite stvari ili donosite odluke kako biste zadovoljili tuđa očekivanja oko toga što i tko morate biti, zasigurno nećete biti sretni. Oni koji teže samo tome da nekoga impresioniraju i žive za tuđi pljesak, ne stiču ničije trajno poštovanje.

Većina ljudi ionako samo prolazi kroz vaš život, pa zašto biste im onda dali tu moć da određuju kako ćete ga voditi?

Pustite glas

Držite do svojih vrijednosti. Ako više cijenite tuđe mišljenje od vlastitih vrijednosti, dajete drugima moć da manipuliraju vašim samopouzdanjem i potkapaju vaš potencijal.

Naše razlike ono su što nam daje potencijal koji drugi nemaju. Saslušajte tuđe mišljenje i širite svoje horizonte, ali donosite vlastite odluke.

Iskoristite savjete kako biste rasli i razvijali se

Saslušajte tuđa mišljenja jer ih često puta ne možete izbjeći, a svatko na njih ima pravo. Usporedite tuđe mišljenje o vama sa vlastitim mišljenjem kako biste saznali odajete li zaista onakvu sliku o sebi kakvu biste željeli odavati.

Iskoristite tuđe savjete kako biste se razvili u svoj puni potencijal, a ono negativno jednostavno zanemarite.

U tome je ljepota. Sve što je dobro, prihvatite, što je loše, odbacite. Zaista to možete učiniti. Vi sami odlučujete u što ćete vjerovati.

Piše: Andrea Holi
22.08.2017. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh