« Svijet
objavljeno prije 8 godina
LOŠE

Opasni proizvodi su uglavnom igračke i odjeća

Igračke i odjeća i dalje su na vrhu popisa opasnih neprehrambenih proizvoda koji se pojavljuju na jedinstvenom europskom tržištu

Najviše je opasnih igračaka
Najviše je opasnih igračaka (Arhiva)
Više o

EU

,

Kina

,

igračke

,

odjeća

,

opasni proizvodi

Europska komisija već 13 godina objavljuje rezultate europskog sustava za brzo uzbunjivanje - Rapex. Od 2013. godine Rapex omogućuje brzo širenje informacija između država članica i Europske komisije o opasnim neprehrambenim proizvodima koji su povučeni i/ili opozvani s tržišta u bilo kojem dijelu Europe. Tako se mogu poduzeti odgovarajuće daljnje mjere, poput zabrane, obustave prodaje, povlačenja ili zabrane uvoza na cijelom cijelom području EU.

Trenutačno u sustavu sudjeluje trideset i jedna zemlja (države članice EU, Island, Lihtenštajn i Norveška).

Prema novim podacima koje je objavila Europska komisija, tijekom 2015. za više od 2000 opasnih proizvoda izdano je upozorenje diljem EU. Jedan je od glavnih problema što se sve više proizvoda kupuje na internetu izvan EU.

"Sustav brzog uzbunjivanja pomogao je tijelima nadležnima za zaštitu potrošača u koordinaciji brzih reakcija kako bi uklonili opasne proizvode diljem Europe. Još su dva problema neriješena: internetska prodaja s direktnom poštanskom dostavom proizvoda u domove potrošača i velika zastupljenost kineskih proizvoda za koje su izdana upozorenja u sustavu brzog uzbunjivanja. U lipnju idem u Kinu kako bih pospješila našu suradnju s kineskim nadležnim tijelima u području sigurnosti proizvoda", rekla je povjerenica EU za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vera Jourova.

Više od 65% Europljana kupuje proizvode na internetu i broj kupaca na internetu porastao je za 27% od 2006. do 2015. Stoga Komisija upozorava kako je sada potrebno obratiti pozornost i na internetsku kupnju, s pomoću koje se poštom u domove potrošača dostavljaju i proizvodi podrijetlom izvan EU, a čija sigurnost možda nije provjerena.

Dvije glavne kategorije proizvoda u kojima je prošle godine bilo potrebno poduzeti korektivne mjere su igračke (27%), te odjeća, tekstil i modni artikli (17%).

Za te je proizvode izdano najviše upozorenja i godinu ranije. Kad je riječ o vrstama opasnosti, 2015. je najčešće upozoravano na kemijsku opasnost (25% svih upozorenja), a zatim na opasnost od ozljeda (22%), koja je bila prva na popisu upozorenja u prethodnom izvješću.

Kemijske opasnosti na koje je 2015. najčešće upozoravano povezane su s proizvodima kao što je modni nakit od štetnih teških metala poput nikla i olova te s igračkama koje sadržavaju ftalate (omekšivači plastike koji mogu uzrokovati neplodnost).

Većina proizvoda dolazi iz Kine (62%), odakle EU najviše uvozi.

Komisija taj problem nastoji riješiti suradnjom s kineskim vlastima. Dosad je Kina reagirala na 11540 upozorenja te poduzela korektivne mjere u 3748 slučajeva.

02.05.2016. 13:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh