« Seks
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
SAVJETI

Opasne zablude o sigurnom seksu

Seks je toliko često tema da ponekad treba razdvojiti mitove od činjenica baš po pitanju sigurnog seksa i zdravlja

Seks uvijek mora biti siguran
Seks uvijek mora biti siguran (Arhiva)
Više o

seks

,

siguran seks

,

prvi seks

,

mitovi o seksu

,

zablude

,

seksualno zdravlje

,

spolno prenosive bolesti

Svi više manje misle da su stručnjaci kad je u pitanju seks, makar teoretski, no istraživanje koje je provela Sophia Yen iz dječje bolnice u Palo Altu pokazalo je svu šupljikavost znanja kad je riječ o igricama među plahtama.

Najčešći mitovi i legende o seksu koje adolescenti pokupe od svojih neobaviještenih kolega ili, što je još gore, roditelja mogu ugroziti njihov zdravlje, pa vrijedi raskrinkati neke najuobičajenije zablude.

Jedna od bajki koje se prenose među tinejdžerima je da se ne može zatrudnjeti tijekom prvog seksa. Kako to ima veze s mjesečnim ciklusom, a ne himenom, naravno da se radi o potpunoj gluposti koju treba odmah zaboraviti. 

Štoviše, na to se lijepo nadovezuje legenda da se ne može zatrudnjeti za vrijeme mjesečnice. Da, može, pogotovo ako imate kratak ciklus, a mjesečnica vam traje 7 dana, jer se onda može gotovo preklopiti s ovulacijom. Kako spermići mogu preživjeti 72 sata u vašem tijelu ... da, ipak koristite neku zaštitu.

Spolno prenosive bolesti zovu se tako upravo zbog načina prenošenja, pa je potreban dodir kože o kožu ili poljubac kako bi zaradili herpes, gonoreju, klamidiju i ostale grozote. Ne, ne možete ih pokupiti na WC školjci jer stvarčice koje ih uzrokuju ne mogu živjeti izvan tijela. No, kako na tom mjestu možete pokupiti svašta, svakako dezinficirajte stranu WC školjku prije sjedanja na nju.

HPV  ili human papiloma virus prilično je razvikan po medijima, a cjepivo neće spriječiti zarazu u gotovo 30 posto slučajeva. No, čak i kad ga dobijete, rak grlića maternice ne stvara se baš tako brzo, pa zaboravite i na priču da prvi Papa-test trebate napraviti s 18 godina. On se zapravo ne preporučuje u prve tri godine seksualne aktivnosti ili prije 21 godine života.

I da, tableta za "dan poslije" ne uzrokuje pobačaj, pa ako shvatite da ste trudni, a ne biste željeli biti, tableta za "dan poslije" neće vam pomoći niti najmanje ...

28.09.2013. 23:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh