« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Omar al-Bašir poriče zločine sudanskih snaga u Darfuru

U izjavi za BBC sudanski predsjednik je zaključio da su izjave o zločinima u Darfuru "koordinirana propaganda medija kojima je cilj ocrniti vladu".

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

ratni zločin

,

Sudan

,

Darfur

,

Međunarodni kazneni sud

,

ICC

,

Omar al-Bašir

Sudanski predsjednik Omar al-Bašir zanijekao je bilo kakve zločine njegovih oružanih snaga u Darfuru u razgovoru za BBC, prvom razgovoru za jednu međunarodnu televiziju nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) protiv njega izdao uhidbeni nalog.

"Neka mi daju dokaze da su sudanske oružane snage napale i ubijale građane u Darfuru", rekao je u razgovoru za britanski tv-kanal BBC World Service, čiji su dijelovi objavljeni na njihovoj internetskoj stranici.

Međunarodni kazneni sud je 4. ožujka izdao uhidbeni nalog protiv Omara al-Bašira za ratne i zločine protiv čovječnosti u Darfuru.

Sudanski predsjednik je te optužbe nazvao zapadnom propagandom.

"Ono o čemu su izvještavali iz Darfura, nije se događalo. Nikada se nismo borili protiv naših građana, nikada ih nismo ubijali", izjavio je i dodao da je u Darfuru izbila pobuna te da je dužnost države da se bori protiv pobunjenika.

On je također tvrdio da je broj žrtava sukoba u Darfuru desetorostruko manji od onoga kojeg se redovno navodi.

Bašir je zaključio da su izjave o zločinima u Darfuru "koordinirana propaganda medija kojima je cilj ocrniti vladu", te je dio otvorenog rata protiv sudanske vlade.

Dodao je da je uhidbeni nalog ICC-a neokolonijalna urota Zapada kojoj je cilj preuzeti kontrolu nad Sudanom. (hina/metro-portal)

12.05.2009. 21:20:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh