« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
NASA

Hoće li se Atlantis raspasti pri povratku na Zemlju?

Atlantisu je oštećena termička oplata, zbog istog tipa oštećenja dogodila se tragedija Colubije 2003. godine.

(Getty Images)
Više o

NASA

,

space shuttle

,

Atlantis

,

Endeavour

,

Hubble

,

oštećenje

,

termička oplata

Američka svemirska agencija NASA objavila je da je posada raketoplana Atlantis, lansiranog u ponedjeljak u misiju servisiranja svemirskog teleskopa Hubble, prilikom pregleda letjelice robotskom rukom otkrila oštećenje na termičkoj oplati, izvijestila je u utorak TV mreža MSNBC News.

Otkriveno oštećenje na termičkoj oplati, vjerojatno nastalo pri lansiranju, je ogrebotina duljine 53 centimetra blizu spoja desnog krila s trupom letjelice, navodi MSNBC, izvješćujući s brifinga NASA-e iz Centra za kontrolu misije u Houstonu.

Zbog opasnosti povezanih s misijom popravka Hubblea, koja je posljednje predviđena u programu tog orbitalnog opservatorija, u Svemirskom centru Kennedy na Floridi je u pripremi za lansiranje i raketoplan Endeavour, no za sada NASA nije donijela odluku da je oštećenje na Atlantisu takvo da bi zahtijevalo misiju pomoći drugog 'shuttlea', navodi MSNBC.

Pregledi zaštitne oplate na raketoplanima NASA-e nakon lansiranja uvedeni su nakon tragedije 'shuttlea' Columbia 2003., koji se zbog oštećenja na termičkoj oplati krila raspao pri povratku u atmosferu. (hina/metro-portal)

12.05.2009. 21:26:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh