« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu
OMAD

OMAD dijeta - sve što trebate znati

Glavna razlika je u tome što osobe koje prakticiraju ovu dijetu umjesto da ne jedu samo određene dane ili da jedu svoje obroke samo tijekom određenog dijela dana

Na kakvu to dijetu idete?
Na kakvu to dijetu idete? (Arhiva)
Više o

isprekidani post

,

OMAD dijeta

OMAD dijeta je nova varijanta stare priče o isprekidanoj dijeti, no zapravo je bolje jer možete bitno bolje održavati formu i upravljati svojom težinom, kažu stručnjaci.  

No, glavna razlika je u tome što osobe koje prakticiraju ovu dijetu umjesto da ne jedu samo određene dane ili da jedu svoje obroke samo tijekom određenog dijela dana, ljudi unesu sve dnevne kalorije u jednom, velikom obroku, piše Science Alert.

Kakav učinak OMAD dijeta ima na tijelo?

Vrlo je malo studija zapravo proučavalo samu OMAD dijetu, a većina onih koje jesu - provedena je na životinjama.

Ipak, jedno manje istraživanje dosad je proučavalo učinak ove dijete na ljude. Sudionici su dobivali isti broj kalorija za unos svaki dan tijekom trajanja studije. U prvoj polovici istraživanja su sudionici unosili te kalorije u jednom obroku, a onda su taj isti broj svojih dnevnih kalorija počeli unositi u tri obroka dnevno.

I prvi i drugi dio pratio se samo kroz 11 dana, dakle, studija ne obuhvaća neki duži period, a nije uključila niti veliki broj sudionika (sudjelovalo je njih 11).

Tijekom perioda kada su unosili sve kalorije u jednom obroku, to su činili uvijek između 17 i 19 sati.

Tijekom perioda kad su sudionici istraživanja jeli samo jedan obrok dnevno, primijetili su veće smanjenje tjelesne težine i masnog tkiva. Međutim, sudionici su također imali veće smanjenje nemasne mase i gustoće kostiju u istom periodu, što bi moglo dovesti do smanjene funkcije mišića i većeg rizika od prijeloma kostiju ako bi se dijete pridržavali dulje razdoblje.

Studije na životinjama koje su proučavale učinke OMAD dijete pokazale su proturječne rezultate.

Iako rezultati studije provedene na ljudima mogu ukazivati ​​na to da bi OMAD dijeta mogla imati koristi za neke aspekte zdravlja, još uvijek postoji mnogo toga što se o tome ne zna.

Za buduće studije bit će važno istražiti učinak OMAD dijete na većem broju sudionika i na drugim skupinama ljudi, s obzirom da je ova studija uključivala samo mršave, mlade odrasle osobe. Također će biti važno promatrati učinak takve prehrane tijekom dužeg vremenskog razdoblja i u stvarnom okruženju. Treba tek vidjeti i može li vrijeme konzumacije obroka dodatno poboljšati rezultate i može li nutritivni profil obroka napraviti razliku.

Nutricionistica koja piše za Science Alert upozorava ako netko jede samo jedan obrok dnevno da će mu biti prilično teško zadovoljiti sve svoje prehrambene potrebe - dovoljno energije, proteina, vlakana i ključnih vitamina i minerala. Nedostatak tih važnih nutrijenata može dovesti do gubitka mišićne mase i probavnih problema.

Stoga će se osoba koja slijedi OMAD dijetu morati pobrinuti da u jednom obroku dobije dobru porciju proteina i puno povrća, orašastih plodova, sjemenki, malo voća i cjelovitih žitarica.

Također će joj trebati dobra porcija mliječnih proizvoda kako bi bila sigurna da zadovoljava svoje potrebe za kalcijem i jodom.

Zbog svega navedenog, to nije dijeta koja se preporučuje djeci, trudnicama, ženama koje se nadaju trudnoći, dojiljama, kao niti osobama koje bi mogle biti u opasnosti od poremećaja prehrane.

Također je važno napomenuti da, iako bi ova dijeta mogla funkcionirati za slavne osobe, oni imaju pristup nutricionistima i svim potrebim dodacima. Za većinu nas ovakva bi prehrana mogla biti neodrživa i potencijalno štetna na duge staze.

14.04.2023. 13:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh