« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
frka na pučini

Olujno nevrijeme pogodilo Hrvatsku obalu

Zbog olujne bure zatvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, ne voze trajekti za Rab i Pag

(Marija Mihić/CROPIX)
Više o

Ministarstvo mora prometa i infrastrukture

,

olujno nevrijeme

,

oluja na jadranu

,

traganje i spašavanje na moru

,

zadarski akvatorij

,

šibenski akvatorij

Nagli pad temperature iznenadio je mnoge iako su prognozeri već prije nekoliko dana najavili promjenu vremena. Hrvatsku je u međuvremenu pogodilo i olujno nevrijeme, a zbog oglušenja na upozorenja o promjeni vremena, mnogi ribari i nautičari našli su se u velikim problemima.

Zato je danas Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru imala pune ruke posla pomažući ugroženima na moru.

U zadarskim vodama spašeno je čak šest brodova, ali uvjeti su bili toliko otežani zbog nevremena da ni lučka kapetanija ni policija nisu uspjeli dotegliti plovila u luku, već je čitav proces navođenja obavljen telefonskim putem, navodi se iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Kod Šibenika, Cresa, Raba i Suska također je bilo potrebno djelovati. Na Cresu je spašen jedan bračni par iz Njemačke, a nedugo nakon toga sličan slučaj se dogodio i na Rabu gdje se nasukala jedna jahta s nekoliko Njemaca. Kod Suska su pak Švicarski državljani bili prisiljeni napustiti jedrilicu kojoj je pukao jarbol.

Danas je prijavljen nestanak plovila na kojem je bilo petero djece i skiper iz Mađarske, ali potraga se prekinula nakon što su se nestali pojavili u Biogradu.

U tijeku je potraga za dvojicom ribara iz Zablaća koji su se na pučinu otisnuli još u 14 sati.

Izvještaj HAK-a u 23 sata kaže da je zbog olujne bure dionica autoceste A 1, između čvorova Sveti Rok i Posedarje, te državna cesta D 54 Maslenica-Zaton Obrovački, zatvorene su za sav promet. Državnom cestom D 25 Oštarije-Karlobag smiju prometovati samo osobna vozila.

Paški most i dionica Jadranske magistrale (D 8), od Bakra do Svete Marije Magdalene zatvoreni su za I. i II. skupinu vozila (autobuse na kat, motocikle, vozila s kamp prikolicma i s natkrivenim teretnim prostorom). Most u Dubrovniku zatvoren je za I. skupinu vozila (autobuse na kat, motocikle i vozila s kamp prikolicma).

Zatvorena je državna cesta D 1 između Sinja i Knina pokraj Vrlike zbog oštećenog kolnika, a promet je preusmjeren preko Drniša.

Zbog radova na Istarskom ipsilonu do 6 sati ujutro zatvorena je dionica Lupoglav-Vranja, a kroz tunel Učku, vozila se propuštaju svakih 15 minuta, naizmjenično.

Na riječkoj obilaznici do 6 sati ujutro zatvorene su dionice: Orehovica - Škurinje u smjeru Istre i Rujevica -Orehovica u smjeru Zagreba.

Opreznije trebe voziti po mjestimice mokrim i skliskim kolnicima u većem dijelu unutrašnjosti, te duž Jadranske magistrale (D 8) i na cestama u gorju zbog mogućih odrona.

Na graničnim prijelazima promet osobnih vozila je rijedak.

Otkazane su katamaranske linije za Lošinj i Rab, zbog nepovoljnih vremenskih prilika. U prekidu je trajetna linija s Rabom i Pagom. Ostali trajekti plove redovito.

12.10.2009. 21:20:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh