« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
pogled u budućnost

Olimpijske igre 2012. u 3D?

BBC postavlja novi rekord u tehnološkom skoku u vis

(Getty Images)
Više o

Olimpijske igre

,

Olimpijada

,

3D tehnologija

,

3D film

,

BBC

,

3D televizor

Budimo realni - Olimpijske su igre odavno podjednako kulturna, gospodarska i sportska manifestacija. Natjecanje organizatora u šoubiznisu stoji bok uz bok s atletskim disciplinama. Prije nego što je spektakularno zatvaranje Olimpijade u Pekingu stiglo završiti, svijet se počeo pitati što će Britanci izmisliti da nadmaše Kineze.

Odgovori na to pitanje počeli su stizati. BBC je odlučio zadati udarac u kategoriji hi-tech, tako što će dijelove najvećeg sportskog mitinga prikazati u 3D tehnologiji. Vijest je na amsterdamskoj tehnološkoj konferenciji priopćio Roger Mosey, voditelj projekta Olimpijske igre na BBC-u. Rekao je kako nitko ne očekuje da će Igre biti u cijelosti prikazane u tom formatu, budući da sama tehnologija nije dovoljno raširena.

Multimedijski div Sony nedavno je objavio da će uskoro početi prodavati 3D televizore s posebnim naočalama, a mreža Sky najavila je otvaranje 3D satelitskog kanala u Ujedinjenom Kraljevstvu - što će, doduše, od gledatelja zahtijevati posjedovanje odgovarajućeg TV uređaja.

Sky se već može pohvaliti određenim brojem uspješno prikazanih snimaka snimljenih 3D tehnologijom. Mosey kaže da će takve kamere s ultra visokom video definicijom biti postavljene na sljedećoj Olimpijadi, premda velika većina domova neće moći primiti snimke u njihovu punom sjaju.

„Do 2012. nećete imati takvu tehnologiju u svojoj dnevnoj sobi, ali određen broj kamera i velikih ekrana mogao bi nam omogućiti da bacimo pogled u budućnost - i kreativno potaknuti one koji razvijaju buduće tehnologije", rekao je.

„3D zasad nudi daleko više pitanja nego rješenja, ali sad je trenutak da počnemo razmišljati o tome kako bi 2012. godina mogla obilježiti naše doba."

11.09.2009. 21:46:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh