« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
ROHATINSKI

Oduprijet ćemo se slovenskim pritiscima

Guverner HNB-a ocijenio je da je najnovije uvjetovanje Slovenije vezano uz pregovore Hrvatske s EU izravan pritisak na HNB

(Željko Šop/Cropix)
Više o

Slovenija

,

Željko Rohatinski

,

Hrvatska narodna banka

"Do sada smo imali snage oduprijeti se tim i sličnim pritiscima pa će tako biti i ovaj put", kazao je Rohatinski gostujući u Dnevniku Hrvatske televizije.

Rohatinski je podsjetio da su dosadašnje informacije bile da će Slovenija uvjetovati zatvaranje poglavlja o slobodi kretanja kapitala pristankom Hrvatske na obnavljanje pregovora o staroj deviznoj štednji u Ljubljanskoj banci pod pokroviteljstvom Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu.

Sukladno ugovoru o sukcesiji, takvi pregovori su već održani 2001. i 2002. godine i tada, rekao je Rohatinski, nisu dali nikakav rezultat. "Neovisno od toga, HNB će sugerirati vladi da da pristanak na obnavljanje tih pregovora, ako se o time slože i sve druge države sukcesori. Ako ti pregovori uspješno završe, a to znači kada štediše dođu u posjed svoje štednje, neće više biti ni jedne zapreke za dolazak Nove ljubljanske bake na hrvatsko tržište", kazao je Rohatinski napominjući da je to bila dosadašnja situacija.

"Današnja izjava slovenskog Ministarstva vanjskih poslova, međutim, traži mnogo više, traži da HNB da odobrenje za rad Novoj ljubljanskoj banci u Hrvatskoj do završetka predpristupnih pregovora", kazao je Rohatinski.

To objektivno dovodi Sloveniju u poziciju da nameće rješenja u okviru baselskih pregovora koja mogu jedino njoj ići u prilog, rekao je. "To je izravni pritisak na HNB", ustvrdio je Rohatinski i poručio da se središnja banka i do sada imala snage oduprijeti takvim pritiscima pa će imati i ovaj put.

Glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic danas je izjavio da će Slovenija uvjetovati pristanak na zatvaranje još neotvorena poglavlja o tržišnom natjecanju u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom ponovnim radom Ljubljanske banke u Hrvatskoj te da je hrvatsko stajalište upitno i glede pregovaračkog poglavlja o slobodi kretanja kapitala. (hina/metro-portal)


10.06.2010. 22:26:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh