« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
GALLUP

10 posto manje Hrvata smatra da je vlast korumpirana

U odnosu na 2006. prošle je godine za 10 postotnih bodova smanjena percepcija korupcije u hrvatskoj vlasti

(Wikipedia)
Više o

korupcija

,

Hrvatska

,

Gallup

,

vlast

Ipak, devet posto više ispitanika smatra da je korupcija raširena u poslovnom sektoru, pokazuje istraživanje o korupciji na Balkanu koje je u četvrtak u Bruxellesu predstavio institut za istraživanje javnoga mišljenja Gallup Europe.

Prošle 2009. godine bilo je 77 posto ispitanika koji smatraju raširenom korupciju u vlasti, dok ih je tri godine ranije 2006. bilo 87 posto. Čak 92 posto ispitanika u Hrvatskoj smatra kako je korupcija raširena u poslovnom sektoru, što je najveći postotak u regiji i za devet postotnih bodova veći nego 2006.

Istodobno, osam posto Hrvata priznalo je da u proteklih godinu dala dalo mito za neku uslugu, što je najmanji postotak u regiji. Na upit utječe li organizirani kriminal na njih osobno, 14 posto Hrvata odgovorilo je da to utječe na njih na dnevnoj osnovi, a 24 posto da utječe povremeno.

Organizirani kriminal najviše utječe na svakodnevni život građana Bosne i Hercegovine, 27 posto i Kosova, 26 posto.

Zemlje s najmanjim udjelom percepcije korupcije u poslovnom svijetu su Albanija sa 67 posto i Crna Gora sa 69 posto. Što se tiče korupcije na razini vlasti, najmanja percepcija je u Crnoj Gori, 49 posto ispitanika, a najviša na Kosovu, 84 i u BiH, 81 posto. (hina/metro-portal)

10.06.2010. 22:02:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh