« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SVEČANO OTVORENJE

Održavaju se 45. Vinkovačke jeseni

Manifestacija završava u nedjelju, 19. rujna, kada će vinkovačkim gradskim ulicama proći oko 3.000 članova iz 80-tak folklornih skupina

Vinkovačke jeseni
Vinkovačke jeseni (Damir Glibusic / CROPIX)
Više o

kulturne manifestacije

,

Vinkovačke jeseni

,

Slavonija

Glazbeno-scenskom priredbom "Stan do stana pokraj šume stoji", uz sudjelovanje brojnih hrvatskih glumaca, članova folklornih skupina, tamburaških i gajdaških sastava, pjevačkih skupina te vokalnih solista, večeras je u Vinkovcima otvorena manifestacija tradicijske kulture, 45. "Vinkovačke jeseni".

Priredba "Stan do stana pokraj šume stoji" prikazuje nekadašnji život Šokaca na stanovima koji su se nalazili izvan naselja.

Proglašavajući otvorenima 45. "Vinkovačke jeseni" vukovarsko-srijemski župan Božo Galić istaknuo je značaj i potrebu čuvanja i očuvanja hrvatskih tradicijskih običaja i naslijeđa s kojima ćemo ući i u Europsku uniju ( EU).

Posjetitelje na Trgu dr. Franje Tuđmana, među kojima su se nalazili i potpredsjednici Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i Josip Friščić, pomoćni đakovački i osječki biskup mons. Đuro Hranić, brojni saborski zastupnici te uglednici iz javnog života, pozdravio je i vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić.

"Vinkovačke jeseni' od svog osnutka predstavljaju odraz Slavonaca prema svojoj baštini" i ta je "manifestacija odavno prešla zavičajne granice povezavši u zajedništvo sve Hrvate", kazao je vinkovački gradonačelnik.

Osim prikaza nekadašnjeg života na šokačkim stanovima, tijekom svečanosti otvorenja - za čije geslo je scenaristica Ana Cvenić izabrala stihove pučkog pjesnika Ive Jemrića Rusa "Pokraj šume stan do stana stoji" - posjetitelji su se kroz desetak scenskih prikaza mogli podsjetit i na nekadašnje običaje spravljanja (odijevanja u narodne nošnje) Vinkovčanki te na početke "Vinkovačkih jeseni", kao smotre izvornoga folklora Slavonije i Baranje.

Manifestacija završava u nedjelju, 19. rujna, kada će vinkovačkim gradskim ulicama u Svečanom mimohodu sudionika 45. "Vinkovačkih jeseni" i reviji konjskih zaprega, proći oko 3.000 članova iz 80-tak folklornih skupina iz Hrvatske, BiH i Vojvodine koje njeguju izvorni hrvatski folklor.

"Vinkovačke jeseni" održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor.(hina/metro-portal)

17.09.2010. 23:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh