« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Održana sjednica predsjedništva HDZ-a

Simbolički prema decentralizaciji i razvoju lokalne samouprave

Službeni dio sjednice u hotelu Patria
Službeni dio sjednice u hotelu Patria (Igor Sambolec/CROPIX )
Više o

HDZ

,

Ivo Sanader

,

Beli Manastir

Predsjedništvo HDZ-a na današnjoj sjednici u Belom Manastiru donijelo je zaključak kojim se Vladi RH preporuča donošenje odluke kojom bi se jedinicama lokalne samouprave na područjima od posebne državne skrbi dopustila prodaja stanova najmoprimcima pod jednakim uvjetima kao što to radi država.

Predstavljajući zaključke sjednice Predsjedništva, predsjednik stranke i hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je na konferenciji za novinare kako će se o prijedlogu odluke razgovarati s koalicijskim partnerima, ali da bi samo gradski proračun Belog Manastira provedbom ovakve odluke mogao ostvariti prihod od deset milijuna kuna, što se može iskoristiti za realizaciju drugih projekata.

Sanader je najavio kako bi dionica međunarodnog prometnog 5C koridora od Đakova do Osijeka trebala biti završena u ožujku iduće godine, a potkraj ove godine očekuje se raspisivanje natječaja za gradnju objekata na dionici od Osijeka do Belog Manastira.

Dodao je da bi obilaznica Belog Manastira trebala biti dovršena do 2010. godine, što je jedan od prioriteta Hrvatskih cesta, a do 2010. godine predviđa se i završetak plinofikacije Baranje. Dodao je kako se na sjednici Predsjedništva HDZ-a razgovaralo i o prometnoj infrastrukturi Baranje, provedbi plana navodnjavanja te izradi energetske strategije RH.

Rijetkost - sjednica van ZagrebaU uvodnom dijelu sjednice, otvorenom za javnost, Sanader je rekao kako je u povijesti HDZ-a ovo treća sjednica Predsjedništva izvan Zagreba čime se htjelo poslati nekoliko poruka, a prije svega izraziti zahvalnost Baranji i Belom Manastiru na svemu što su učinili na obrani Hrvatske. 

Član Predsjedništva stranke i potpredsjednik Vlade Damir Polančec rekao je kako će Hrvatska do 2020. godine morati izgraditi nove kapacitete za proizvodnju 3500 megavata električne energije, odnosno gotovo udvostručiti sadašnje kapacitete od 4000 megavata, kako bi osigurala samodostatnost u proizvodnji električne energije.

Na novinarski upit je li se razgovaralo o predstojećim lokalnim izborima te s kojim kandidatima HDZ namjerava osvojiti vlast u Zagrebu i Rijeci, u kojima je sada na vlasti SDP, Sanader je odgovorio kako stranka na tim izborima želi osvojiti gradonačelničke pozicije u svim gradovima u kojima trenutačno ne obnaša vlast, ali da će o mogućim kandidatima te koalicijskim partnerima odlučiti gradske organizacije bez pritisaka središnjice.

Pojasnio je da je Predsjedništvo HDZ-a i ranije imalo namjeru održati sjednicu u Baranji, ali da je nedavna nesmotrenost Hrvatske turističke zajednice s promidžbenim filmom "Mediteran kakav je nekad bio" u kojemu je prikazan zemljovid Hrvatske na kojemu nema Baranje, pospješila dolazak čelništvo stranke na ovo područje.

"Željeli smo uputiti poruku da Baranja nije zaboravljena, već je jedna od najvitalnijih hrvatskih krajeva", rekao je Sanader dodavši da je nakon povratka ovoga područja u hrvatski ustavno-pravni poredak 1998. godine nezaposlenost u Belom Manastiru bila viša od 50 posto, a danas je prepolovljena dok se realizacijom budućih razvojnih projekata u gradskim poslovnim zonama očekuje njezino smanjivanje na 16 posto.

Kako je najavljeno, predsjednik HDZ-a Ivo Sanader danas će se u Belom Manastiru sastati s lokalnim vodstvom stranke i stranačkim članstvom s područja Baranje. (HINA/METRO)

27.08.2008. 17:01:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh