« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
HNK

Održana 18. dodjela nagrada Hrvatskog glumišta

Nagrađeni su najbolji izvođači i autori s područja dramske, radijske i televizijske umjetnosti

(Igor Sambolec/Cropix)
Više o

HNK

,

Tomislav Mužek

,

Nagrade hrvatskog glumišta

,

Paolo Magelli

,

Zagrebački pentagram

,

Nikša Bareza

,

Vid Balog

,

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika

,

Georgij Paro

,

Nenad Lhotka

,

Mišo Martinović

,

Orfej

,

Pepeljuga

,

Judita Franković

,

Martina Zadro

,

Pavla Mikolavčič

,

Aydar Valeev

Na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u utorak navečer Hrvatsko društvo dramskih umjetnika po 18. je put za prošlosezonska ostvarenja dodijelilo nagrade Hrvatskog glumišta.

Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) za svekoliko umjetničko djelovanje ove su godine dobili kazališni redatelj Georgij Paro i baletni umjetnik Nenad Lhotka.

Istaknuti redatelj i kazališni pedagog Georgij Paro nagradu je dobio za proteklih 50 godina sudjelovanja u samom vrhu kazališnog stvaralaštva, tijekom kojih je režirao više od 160 uprizorenja u Hrvatskoj te u američkim sveučilišnim kazalištima. Nagradu mu je na večerašnjoj svečanosti uručio ministar kulture Božo Biškupić

Koreograf i baletni umjetnik Nenad Lhotka nagrađen je za izuzetna dostignuća i bogatu karijeru, u kojoj se ističu njegove uloge u baletima "Romeo i Julija" i "Đavo u selu". Lhotka zbog spriječenosti nije bio nazočan večerašnjoj svečanoj dodjeli nagrada HDDU-a u HNK-u.

Zahvalivši na nagradi, Paro je je istaknuo kako su "pisci moral kazališta" te da oni "stvaraju redatelje". Podsjetio je kako je sretan što je u svojoj karijeri režirao i djela velikih hrvatskih pisaca, poput Krleže, Fabrija, Price i Marinkovića.

HDDU je dodijelio i nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti doajenu hrvatskog glumišta Miši Martinoviću, za ulogu Nike u predstavi "Na taraci" Ive Vojnovića, u režiji Joška Juvančića i u izvedbi dramskog ansambla Dubrovačkih ljetnih igara.

Najboljom dramskom predstavom ove je godine proglašen "Zagrebački pentagram" u režiji Paola Magellija i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), najbolja opera je "Orfej" u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu, a najbolja baletna predstava "Pepeljuga", također u izvedbi zagrebačkog HNK-a.

Za najbolje redateljsko ostvarenje u drami nagradu Hrvatskog glumišta dobio je Paolo Magelli za režiju "Zagrebačkog pentagrama".

Za glavnu žensku ulogu u drami nagrađena je Judita Franković za ulogu Tonke u predstavi "Judith French" u koprodukciji Ars Septime i TNT-a iz Zagreba.

Nagradu Hrvatskog glumišta za glavnu mušku ulogu u drami dobio je Vid Balog za ulogu Josefa Švejka u predstavi "Dobri vojak Švejk" u izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Martina Zadro dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu u operi i to za ulogu Roze u operi "Crux dissimulata" Srećka Bradića u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb i 25. Muzičkog biennala Zagreb. Za najbolju mušku ulogu u operi nagrađen je pak Tomislav Mužek za ulogu Fausta u operi "Faust" u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Split. Za najbolje dirigentsko ostvarenje u operi nagrađen je Nikša Bareza.

U baletu je za najbolju žensku ulogu nagrađena Pavla Mikolavčič za ulogu Pepeljuge u baletu "Pepeljuga" i za ulogu Lize u baletu "Vragolasta djevojka" u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a za mušku ulogu Aydar Valeev za uloge u baletima "San ljetne noći", "Pulcinella", "Carmina burana" i "Bajadera" u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. (hina/metro-portal)

25.11.2009. 00:49:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh