« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
U ORGANIZACIJI SSSH

Održan jednosatni štrajk 'Solidarno zajedno'

U prosvjednoj akciji koja je trajala između 12 i 13 sati sudjelovalo je na razne načine oko 100.000 članova sindikata

(Goran Šebelić/Cropix)
Više o

SSSH

,

Ana Knežević

,

Uljanik TESU

,

Đino Šverko

,

SSSH prosvjed

,

Solidarno zajedno

,

popusti

,

višak radnika

,

H und M

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) organizirao je danas štrajk solidarnosti između 12 i 13 sati u tvrtkama u kojima njegovi sindikati imaju članstvo kako bi upozorio na potrebu očuvanja radnih mjesta, plaćanja rada i osiguranja primjerenih uvjeta rada.

Po riječima predsjednice SSSH-a Ane Knežević, u jednosatnoj prosvjednoj akciji sudjelovalo je na razne načine oko 100.000 članova sindikata.

Nekoliko stotina radnika pulskog brodogradilišta Uljanik odazvalo se akciji obustave rada na sat vremena pod nazivom "Solidarno zajedno", a priključio im se i Sindikat Istre i Kvarnera.

Neplaćeni računi se gomilaju, krediti nam stižu na naplatu. Treba djecu školovati, hladnjaci su nam prazni a sama egzistencija postaje upitna, kazao je sindikalni povjerenik TESU-a Zoran Krivokapić i pritom upozorio da radnici tog poduzeća mjesecima rade, a ne primaju plaću.

Glavni povjerenik Sindikata metalaca u Uljaniku Đino Šverko pozvao je Vladu da potpiše sporazum s upravom Uljanika o izvlaštenju pomorskog dobra kako bi TESU dobio sredstva za deblokadu računa i nastavak poslovanja.

Upozoreno je kako i Uljanik upada u poslovne poteškoće jer poslova ima sve manje, pa radnici moraju ostati skupa i sačuvati svoja radna mjesta. Sa skupa u Puli pozvani su radnici umirovljenici i studenti da se izađu na gradske ulice za Praznik rada.

Prosvjedna akcija održana je i u Osječko-baranjskoj županiji gdje SSSH ima 140 podružnica, izvijestio je sindikalni povjerenik Ante Krajina.

Prosvjedovalo se i u Splitu, Rijeci i Bjelovaru

Jednosatni prosvjed Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) održan je i u tvrtkama na području Splita, Rijeke i Bjelovara.

Akciji "Solidarno zajedno" u poduzećima na području Splita, Kaštela i Torgira odazvalo se oko 10.000 radnika jednosatnom prosvjednom obustavom rada, izvjestio je regionalni povjerenik SSSH-a Špiro Barčot.

Kazao je kako u većini tih poduzeća Uprave nisu dozvolile prosvjednu obustavu rada u razdoblju između 12 i 13 sati, koju je prvobitno najavio SSSH. "Radnici koji nisu mogli prosvjedovati između 12 i 13 sati učinili su to za vrijeme marende", kazao je Barčot.

Provjedna akcija u Primorsko-goranskoj županiji provedena je bez problema iako se rad nije obustavljao, izvijestila je regionalna povjerenica SSSH-a za tu županiju Jadranka Tomašić.

U Bjelovaru je v. d. predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević održao konferenciju za novinare na kojoj se usprotivio najavljenim Vladinim mjerama za gospodarski oporavak. Dragičević je istaknuo svoje protivljenje stečajevima, posebice u brodogradnji, te ocijenio da će mjere pojačati rad na crno jer se ukidaju porezne olakšice.

Povjerenik SSSH-a za Bjelovarsko-bilogorsku županiju Zlatko Tušak upozorio je kako je u godinu dana u toj županiji izgubljeno 1.550 radnih mjesta pa sada ima više od 13.300 nezaposlenih, a stopa nezaposlenosti od 30 posto gotovo je dvostruko viša od hrvatskog prosjeka. (hina/metro-portal)

27.04.2010. 15:34:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh