« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PUKANIĆEVO UBOJSTVO

Erceg: Matanić je surađivao sa srbijanskim tajnim službama

Zaštićeni svjedok kaže kako mu je Matanić rekao da s tajnim službama surađuje da ga ne izruče Bugarskoj koja ga je tražila zbog ubojstva

(Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Ivo Pukanić

,

Robert Matanić

,

Pukanić suđenje

,

Dušan Erceg

Zaštićeni svjedok Dušan Erceg kazao je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je Robert Matanić, prvooptuženi za ubojstvo Ive Pukanića, u zatvoru u Sremskoj Mitrovici surađivao sa srbijanskim tajnim službama kako bi izbjegao izručenje Bugarskoj koja ga je tražila zbog ubojstva.

"Rekao mi je da surađuje s njihovim tajnim službama da ga ne izruče Bugarskoj, gdje je ubio nekog Boneva. Dečki koji su radili s njim tada su uprskali stvar pa je stradao i policajac", kazao je drugog danas svjedočenja Erceg koji je Matanića upoznao u srbijanskom zatvoru.

Dodao je da je i sam stekao dojam da Matanić surađuje sa službama jer je u zatvoru mogao telefonirati "s kim god i kada god je to želio" i jer je dva do tri puta tjedno odlazio upravnu zgradu, što nije bio običaj s drugim osuđenicima.

Erceg je ponovio da su zatvorenici iz Mitrovice svojim kanalima komunicirali sa zatvorom u Lepoglavi pa je tako od jednog robijaša čuo da je "Matanić prasnuo Pukanića". Iz istih je "kanala", tvrdi, čuo i da je Matanić u vezi Pukanićeva ubojstva pristao biti svjedok pokajnik, zbog čega "neće dobro proći".

"Pukanićevo ubojstvo bilo je hit u Sremskoj Mitrovici. Sve se pratilo preko televizije i novina", kazao je svjedok dodajući da je i sam tako saznao za atentat na suvlasnika tjednika Nacional.

Prvog dana svjedočenja Erceg je kazao da mu je Pukanićevo ubojstvo najavio sam Matanić, iznerviran tekstom u Nacionalu u kojem ga se povezivalo s ubojstvima u Bugarskoj.

Zaštićeni svjedok je Matanića opisao kao osobu koja je u zatvoru bila poštovana i cijenjena. "Bio je na glasu kao sposoban i opasan, uvijek okružen s najmanje dva zatvorenika, a ni u kupaonicu nije išao sam", kazao je. Dodao je da je Matanić u Mitrovici bio poznat pod nadimcima Snažni, Jaki, Iskompleksirani, Ubica i Slobo.

Erceg je kazao da nakon Matanićevog odlaska iz zatvora, u kojem je bio zbog krijumčarenja oružja, nisu komunicirali, iako su na robiji imali korektan odnos.

"Do iznošenja obrane smatrao sam da ste normalan dečko", kazao je Erceg, kojega je Matanić u svojoj obrani na početku suđenja nazvao mnogim pogrdnim imenima, opisujući ga među ostalim i kao klošara.

Matanić je i na kraju današnjeg svjdočenja kazao da je Erceg sustavno lagao, a i obrana je prigovorila istinitosti njegova iskaza.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi obrana i optužba trebali iznijeti nove dokazne prijedloge. (hina/metro-portal)

27.04.2010. 15:26:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh