« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Odobreno izručenje generala Zagorca

Čeka se dogovor Interpola i razrješenje ustavne tužbe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Tomislav Serdar/CROPIX)
Više o

Vladimir Zagorec

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa primilo je kasno poslije podne obavijest austrijskog Ministarstva pravosuđa da je odobreno izručenje umirovljenoga generala Vladimira Zagorca, doznaje se večeras od glasnogovornice Ministarstva Vesne Dobranić.

"Zaprimili smo dopis austrijskoga Ministarstva u kojemu nas obavještavaju da je odobren zahtjev za izručenje", izjavila je Hini Vesna Dobranić, dodavši kako u dopisu nije naveden datum izručenja.

"Ne znam kad će do toga doći. To je sada tehničko pitanje i stvar dogovora Ureda Interpola u Beču i Zagrebu", kazala je glasnogovornica hrvatskog Ministarstva pravosuđa, dodavši kako treba još vidjeti što će biti s ustavnom tužbom koju je u Beču jutros podnijela Zagorčeva austrijska odvjetnica.

Glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec, potvrdio je da je policija danas od austrijskih kolega dobila službenu obavijest o Zagorčevu uhićenju.

Na upit, kad se može očekivati njegov dolazak u Hrvatsku, rekao je da je to stvar dogovora dviju policija, i da policija to sigurno neće javno objaviti.

Zagorčev odvjetnik u Hrvatskoj Zvonimir Hodak očekuje pak da će njegov branjenik biti izručen u idućih 48 sati.

"Oni će nastojati generala Zagorca izručiti što prije, kako bi odlučivanje o ustavnoj tužbi u Austriji i zahtjevu za privremenom mjerom kojom bi se zaustavio postupak izručenja postalo bespredmetno", kazao je Hodak, ponovno ocjenivši da je general Zagorec "žrtva političkih igara".

Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu pred kojim je prije više od godinu i pol pokrenuta istraga protiv Zagorca, izjavio je da u slučaju izručenja Zagorec mora u roku od 24 sata biti priveden istražnoj sutkinji Erni Dražančić, koja je u ožujku prošle godine protiv njega pokrenula istragu i odredila mu pritvor zbog opasnosti od bijega, utjecaja na dokaze i svjedoke, te teških okolnosti kaznenog djela za koje ga se sumnjiči.

Devčić je naglasio da je ta odluka o jednomjesečnom pritvoru Zagorca i dalje na snazi.

Umirovljeni general Vladimir Zagorec osumnjičen je za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno da je odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane 2000. godine iz sefa Ministarstva odnio dragulje koje mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem kao jamstvo za pet milijuna američkih dolara preuzetih od Ministarstva obrane RH, a namijenjenih kupnji oružja za obranu Hrvatske. (HINA)

29.09.2008. 20:57:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh