« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
U civilne svrhe

Odobrena prva banka nuklearnog goriva

Guverneri Međunarodne agencije za atomsku energiju odobrili su ruski plan uspostave multilateralne banke za opskrbu uranom kako bi zaustavili širenje nuklearnog oružja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

banka

,

IAEA

,

nuklearno gorivo

Plan, koji je podržao i Washington, velikom će proizvođaču urana Rusiji omogućiti osnivanje banke pod nadzorom IAEA za opskrbu nisko obogaćenim urana civilnih nuklearnih programa zemalja ako mogu dokazati da nikada nisu pomagale širenju nuklearnog oružja.

Tu zamisao IAEA smatra i načinom ispunjavanja zahtjeva oko 60 zemalja, od kojih su neke na sukobima pogođenom Bliskom istoku, za tehničku pomoć u pokretanju iskorištavanja atomske energije bez rizika širenja nuklearnog naoružanja.

Nakon godinu dana lobiranja odlazećeg čelnika IAEA Mohameda ElBaradeija vijeće guvernera plan je odobrilo s 23 glasa za i 8 protiv uz tri suzdržana i jednom odsutnom državom.

Prvi pokušaj usvajanja te ideje blokirale su zemlje u razvoju u lipnju, a u drugom je glasovanju njihov otpor prevladan iako još neke izražavaju primjedbe da bi taj plan mogao ograničiti njihovo pravo na suvereno raspolaganje atomskom energijom. (hina/metro-portal)

27.11.2009. 21:02:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh