« Zdravlje
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
DOBRO?

Odobren novi lijek za gripu

Novi lijek Xofluza namijenjen je liječenju gripe kod osoba starijih od 12 godina koji imaju simptome te bolesti manje od 48 sati

Lijek je navodno učinkovit
Lijek je navodno učinkovit (Shutterstock)
Više o

gripa

,

Xofluza

,

lijek za gripu

Sezona gripe je počela, a u skladu s tim počinje i borba protiv nje, pa je američka FDA odobrila novi lijek za njezino liječenje generičkog naziva baloxavir marboxil, prvi u gotovo dva desetljeća.

Riječ je o grupi lijekova koji usporavaju širenje virusa gripe između stanica u tijelu, onemogućujući kemijsku vezu između virusa i stanice-domaćina.

Dosad su na tržištu bili ponuđeni slični lijekovi pod nazivom Tamiflu i Relenza. Njihova primjena sprečava pojavu komplikacija poput upale pluća i usporava širenje gripe.

Ova vrsta lijekova u iznimnim se slučajevima može koristiti i kao preventivna terapija, primjerice kad sezonsko cjepivo protiv gripe ne pruža dovoljnu zaštitu te u slučajevima pandemije.

Novi lijek Xofluza namijenjen je liječenju gripe kod osoba starijih od 12 godina koji imaju simptome te bolesti manje od 48 sati, stoji u priopćenju FDA te se dodaje da će se po pacijentu propisivati jedna oralna doza, piše Live Science.

"Riječ je o prvome novom antiviralnom lijeku za liječenje simptoma gripe odobrenom u posljednjih 20 godina", izvijestio je povjerenik FDA dr. Scott Gottlieb.

"S obzirom na to da se svake godine gripom zaraze deseci tisuća ljudi, a kod brojnih se naknadno razviju dodatne komplikacije, često vrlo ozbiljne poput upale pluća, ključno je imati sigurnu i učinkovitu alternativu liječenju, što omogućuje novi lijek generičkog imena baloxavir marboxil", rekao je Gottlieb.

Odobrenje je uslijedilo nakon uspješnih rezultata dviju studija provedenih na više od 1800 osoba u sklopu kojih su sudionici dobili Xofluzu ili placebo, odnosno Xofluzu ili neki drugi antiviralni lijek protiv gripe. Jedna je studija pokazala da su pacijenti koji su uzimali Xofluzu u 48 sati nakon pojave prvih simptoma gripe, početnu fazu bolesti preboljeli brže u odnosu na one koji su dobili placebo. Druga je studija pokazala da je Xofluza djelovala jednako učinkovito kao ostali antiviralni lijekovi za liječenje gripe.

30.10.2018. 10:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh