« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
JANDROKOVIĆ PORUČIO

Odnosi s Mađarskom imaju stratešku važnost

Neformalni posjet budućeg mađarskog ministra vanjskih poslova Janosa Martonyja Zagrebu pokazuje koliko su dobri i razvijeni odnosi između dviju zemalja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Hrvatska

,

Mađarska

,

Gordan Jandroković

"Za hrvatsku vladu hrvatsko-mađarski odnosi imaju stratešku važnost stoga smo razgovarali i o budućim kontaktima na najvišoj razini", rekao je Jandroković u Zagrebu nakon sastanka s Martonyjem.

"Njegov (Martonyjev) neformalni dolazak u Zagreb prije nego što je formalno preuzeo funkciju ministra vanjskih poslova pokazuje koliko su dobri, razvijeni i sadržajni odnosi između Hrvatske i Mađarske", istaknuo je.

Posebno važnom ocijenio je mađarsku poruku da će odnosi s Hrvatskom i dalje imati visoki prioritet u njihovoj vanjskoj politici te da će se nastaviti dobra suradnja.

Razgovarali su i o gospodarskoj suradnji u segmentu energetike i zajednički su konstatirali, kako je rekao Jandroković, "da se svi važni projekti od cestovne infrastrukture, željezničke infrastrukture, plinskog povezivanja i svega ostalog na čemu radimo trebaju nastaviti".

Jandroković je izrazio jasnu podršku hrvatskih vlasti izgradnji pouzdanog i održivog europskog energetskog sustava te istaknuo kako Hrvatska svojim zemljopisnim položajem može poslužiti kao pouzdani partner u energetskim projektima.

Martony je rekao novinarima da su Mađarskoj posebno važni odnosi s Hrvatskom na području gospodarstva, ali i na svim ostalim područjima, i također je naglasio da je Budimpešti važno da Hrvatska što je prije postane punopravnom članicom EU-a.

"Stoga je jedan od ciljeva moga posjeta bio uvjeriti Hrvatsku da će Mađarska idućih mjeseci učiniti sve da pomogne u tome da Hrvatska završi pregovore s EU-om prije kraja ove godine, odnosno da bi se ugovor o pristupanju po mogućnosti mogao potpisati u prvoj polovici iduće godine za vrijeme mađarskog predsjedanja", rekao je. (hina/metro-portal)

20.05.2010. 15:13:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh