« Život
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
KONFERENCIJA

Odlučni trenutak u borbi protiv AIDS-a

Stručnjaci smatraju da je borba protiv virusa došla do prekretnice: o bolesti se zna mnogo više, ali još uvijek ne sve

Je li borba protiv AIDS-a blizu rješenja?
Je li borba protiv AIDS-a blizu rješenja? (Arhiva)
Više o

AIDS

,

HIV

,

lijek protiv AIDS-a

,

konferencija

"Prvi put imam osjećaj da smo na početku kraja epidemije AIDS-a", optimistično kaže doktorica Diana Havlir. Liječnica iz Opće bolnice u San Franciscu jedna je od predsjednika 19. Međunarodne konferencije o AIDS-u koja se od 22. do 27. srpnja održava u glavnom gradu SAD.

Tu spada i spoznaja da lijekovi mogu ne samo poboljšati životnu kvalitetu i produžiti trajanje života, nego i spriječiti infekciju. Američki ured za lijekove po prvi put je odobrio jedan lijek koji bi trebao dramatično smanjiti vjerojatnost zaraze. Ipak, znanstvenici upozoravaju da Truvada ne nudi 100-postotnu zaštitu.Sa svojim kolegama ona će „zajedno okrenuti list", kako glasi slogan konferencije.

Havlir je među prvim znanstvenicima uopće koji su se bavili virusom - još od početka epidemije osamdesetih godina brinula se o pacijentima zaraženima HIV-om. Za svoju novoprobuđenu nadu ima dobre razloge: "U posljednje tri godine došlo je do niza novih spoznaja na području proučavanja HIV-a, uz čiju pomoć možemo broj novih infekcija te smrtnih slučajeva prouzročenih AIDS-om značajno smanjiti".

Osigurati financiranje i pobuditi pozornost

Zaštita od zaraze još je jedna povezana tema kojom će se baviti 25 tisuća sudionika konferencije. Osim toga, na radionicama i tijekom diskusija znanstvenici, liječnici, političari i žrtve zaraze raspravljat će o novim lijekovima, tretmanu oboljelih i testiranjima, kao i o potrazi za cjepivom te naposlijetku i o lijeku za bolest slabljenja imuniteta kojom su natprosječno pogođeni homoseksualni muškarci, prostitutke i ovisnici o narkoticima.

S obzirom na nedostatak novčanih sredstava u čitavom svijetu, u Washingtonu će se također tražiti i način za financiranje borbe protiv side. "Neće biti lako osigurati sredstva", pojašnjava Chris Collins, potpredsjednik američke zaklade za istraživanje AIDS-a amFAR, "jer potrebne su kontinuirane investicije i u to u vremenima u kojima SAD i druge države stoje pred velikim financijskim izazovima".

Osim toga, u javnosti je ova tema izgubila prioritet. "Velikim dijelom se svijest o AIDS-u izgubila, kako u SAD-u tako i u međunarodnoj javnosti", tvrdi Havlir zabrinuto. "Znamo da je riječ o problemu, ali nedostaje pozornost nužna da poduzmemo potrebne mjere".

Nakon 22 godine ponovno u Americi

Od side je na čitavom svijetu umrlo već 30 milijuna ljudi, 34 milijuna trenutačno živi s tom bolešću, a samo šest milijuna ima pristup liječenju. Taj broj, kaže Havlir, treba u najkraćem mogućem roku udvostručiti. Koordinatorica globalne Inicijative za AIDS pri američkom ministarstvu vanjskih poslova Deborah von Zinkernagel zalaže se za suradnju s afričkim državama. "Za primjer možemo uzeti Južnoafričku Republiku u kojoj su se vlada i civilno društvo jako angažirali zato što su prepoznali posljedice epidemije za njihovu zemlju. No to sada vidimo i u drugim državama, kao što su Namibija ili Botsvana".

Borba protiv AIDS-a uvijek je i borba protiv stigme, borba za ljudska prava na čitavom svijetu. Znakovito je da su trebale proći 22 godine da bi se dvogodišnja konferencija mogla vratiti na američko tlo, naime, predsjednik Barrack Obama ukinuo je 2009. zabranu ulaska u SAD osobama zaraženim HIV-om. Konferenciji, doduše, neće prisustvovati - umjesto toga poslao je ministricu vanjskih poslova Hillary Clinton.

Piše: Christina Bergmann/Jerko Bakotin/DW
22.07.2012. 16:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh