« Film
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca

Odlazak redatelja koji je sumnjao u svoj talent

Američki redatelj i dobitnik Oscara Sydney Pollack preminuo je u 74. godini

Vrhunac karijere doživio je filmom ‘Moja Afrika’ iz 1985. 
Vrhunac karijere doživio je filmom ‘Moja Afrika’ iz 1985.  (AFP)
Više o

Hollywood

,

Sydney Pollack

Sydney Pollack, holivudski redatelj, producent i povremeno glumac čiji su filmovi poput ‘Moje Afrike’, ‘Tootsie’ i ‘Havane’ bili velike uspješnice, umro je u ponedjeljak u 74. godini. Pollackova karijera odredila je eru u kojoj su velike zvijezde poput Roberta Redforda, Warrena Beattyja i filmaša koji su se znali porječkati s njima reorganizirali holivudski sustav. Njegovi filmovi dobili su brojne oskarovske nominacije, a kao redatelj Oscara je osvojio 1985. za film ‘Moja Afrika’. Bio je nominiran i za filmove ‘I konje ubijaju, zar ne?’ i ‘Tootsie’.

Zanimljivo je kako je Pollack u kasnijoj fazi svoje karijere postao profilirani producent nezavisnih filmova. Sa svojim partnerom, također nedavno preminulim redateljem Anthonyjem Minghellom vodio je Mirage Enterprises, produkcijsku kuću čiji su filmovi osim ostalih  ‘Studengora’ i dokumentarac ‘Sketches of Frank Gehry’ iz  2006., koji je ujedno i Pollackov posljednji film. Osim dokumentarca o arhitektu Franku Gehryju, Pollack nikada nije režirao film bez neke zvijezde. U prvom njegovom  filmu, ‘The Slender Thread’ iz 1965., glavne su uloge igrali Sidney Poitier i Anne Bancroft.

Samokritičan i nikad opušten kada je Hollywood u pitanju, Pollack je oduvijek vapio za kreativnim prerogativima. Film ‘I konje ubijaju, zar ne?’ dobio je devet nominacija za nagradu Oscar, ali tek je s ‘Tootsie’ iz 1982. postao ‘holivudski’ igrač. Vrhunac karijere dosegnuo je filmom ‘Moja Afrika’ snimljenim po memoarima Isaka Dinesena, osvojivši Oscara za najbolji film i režiju. No, unatoč uspjehu, Pollack je još uvijek sumnjao u svoje redateljske vještine.

OscariSamokritičan i nikada opušten kada je Hollywood u pitanju, Pollack je oduvijek vapio za kreativnim prerogativima. Oscara je osvojio 1985. za film ‘Moja Afrika’. Bio je nominiran i za filmove ‘I konje ubijaju, zar ne?’ i ‘Tootsie’. 

- Nikada nisam bio ono što bih nazvao velikim vizualnim stilistom - rekao je lani u jednom intervjuu.

‘Havana’ s Robertom Redfordom i Lenom Olin nije naišla na veliki odjek kod publike i kritike, no film ‘Tvrtka’ s Tomom Cruiseom bila je pun pogodak. Zanimljivo je da Pollack nikada nije prestao glumiti. Iako su to bile male uloge, puno su mu značile. Često je znao govoriti o nestanku Hollywooda koji je poznavao.

- Nije nemoguće snimati mainstream filmove koji su uistinu dobri. Costa-Gavras je jednom rekao kako se nesreće događaju - zaključio je Pollack.

Piše: Piše: Livia Čveljo
27.05.2008. 21:32:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh