« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana
EH, DA...

Odjeća nije uvijek zdrava...

Topli džemperi ili lagane haljine, naše omiljene atletske tajice ili donje rublje - toliko je stvari oko nas napravljeno od sintetičkih materijala.

Nije to baš zdravo...
Nije to baš zdravo... (Arhiva)
Više o

materijali

,

haljine

Kemikalije u sintetičkim tkaninama nisu najbolje za našu kožu. Evo što nošenje tkanina poput poliestera, rajona ili spandexa može učiniti našem zdravlju, piše Bright Side.

Akril - akrilne tkanine izrađene su od akrilonitrila, karcinogena i mutagena. Izlaganje toj supstanci može izazvati različite zdravstvene probleme, među kojima su glavobolje, mučnine, vrtoglavice, poteškoće s disanjem, slabost u udovima i mnogi drugi. Nošenje akrilnih tkanina izaziva rizik od upijanja akrilonitrila u kožu. Također, proizvodnja akrila iznimno je štetna za okoliš

Najlon - čarape, donje rublje, najlonke i druga odjeća koju svakodnevno nosimo izrađena je od najlona. Najlon je izdržljiv i jeftin za proizvodnju, zbog čega je i vrlo popularan. Ipak, najlon nije najbolji izbor za nošenje preko gole kože. Odjeća izrađena od najlona ne upija znoj, što može izazvati neugodne mirise i kožne infekcije. Tijekom proizvodnje tkanina se izbjeljuje ili boji raznim kemikalijama, što može izazvati čitav niz iritacija za kožu.

Poliester - poliester je jedan od najpopularnijih i najčešće korištenih materijala. Iako se može proizvoditi kao mješavina prirodnih komponenti poput pamuka kako bi se spriječilo gužvanje ili oštećenje tkanine, poliester ipak može ostaviti loše posljedice po naše zdravlje. Poliester otežava našoj koži da diše, a rast tjelesne temperature izazvan nošenjem takve tkanine oslobađa kemikalije iz materijala koje naša koža upija. To može izazvati niz problema i iritacija poput osipa, crvenila, ekcema ili dermatitisa. Zbog toga je bolje izbjegavati poliester u odjeći, ali i u posteljini.

Spandeks/likra/elastan - ove vrste materijala iznimno su rastezljive i velika količina uske odjeće izrađena je upravo od njih, uključujući tajice, sportske grudnjake, majice, rublje za oblikovanje tijela, bikinije itd. Kao i drugi sintetski materijali, oni se izrađuju od štetnih kemijskih supstanci poput poliuretana koji se smatra karcinogenim. Dugotrajni kontakt s takvim materijalima može izazvati iritacije kože poput dermatitisa.

Viskoza - viskoza je materijal izrađen od celuloze kemijski prerađene drvene mase. Proizvodnja ovog materijala vrlo je opasna, a njegovo nošenje također može biti nezdravo. Viskoza može otpuštati toksične supstance koje izazivaju mučninu, glavobolje, povraćanje, bol u prsima i mišićima, ali i nesanicu. Usto, proizvodnja viskoze iznimno je štetna za okoliš.

Dakle, pazite što stavljate na sebe...

05.05.2024. 15:01:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh