« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
RATNI ZLOČINI

Odgođeno iznošenje završnih riječi na suđenju Španoviću

Španović je optužen za mučenje hrvatskih civila od listopada 1991. do kraja siječnja 1992. u zatvoru u Staroj Gradiški

Milan Španović
Milan Španović (Miroslav Kis / CROPIX )
Više o

ratni zločini

,

Stara Gradiška

,

Milan Španović

U nastavku suđenja bivšem pripadniku paravojnih snaga pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Španoviću za ratni zločin protiv civilnog stanovništva najavljeno iznošenje završnih riječi odgođeno je do daljnjega zbog mogućnosti da oštećeni budu saslušani u svojstvu svjedoka.

Predsjedateljica sudskog vijeća Vinka Beraha - Nikićević kazala je da je hrvatskom ministarstvu pravosuđa upućen dopis u namjeri da oštećeni budu kao svjedoci saslušani u Hrvatskoj zbog nemogućnosti da budu saslušani pred vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu.

Po njezinim riječima, oštećeni su već ranije odbili svjedočiti uz obrazloženje da nisu dobroga zdravstvenog stanja, te se očekuje da bi, ukoliko se oštećeni slože, oni mogli biti saslušani u mjestima njihovih prebivališta.

Španović je optužen za mučenje hrvatskih civila od listopada 1991. do kraja siječnja 1992. u zatvoru u Staroj Gradiški.

Suđenje, započeto 17. rujna 2009., iznova je započeto 12. veljače jer je u međuvremenu promijenjen sastav sudskog vijeća koje vodi postupak.

Do promjene sastava sudskog vijeća došlo je zbog reizbora sudaca u sklopu reforme pravosuđa, koji je stupio na snagu početkom ove godine.

Optužnica u Srbiji podignuta 2009.

U dosadašnjem tijeku dokaznog postupka saslušano je četvoro svjedoka od kojih su pojedini potvrdili da je optuženi u navedenom razdoblju bio pripadnik teritorijalne obrane te naveli kako nemaju izravnih spoznaja o zločinu za koji se Španović tereti.

U optužnici na koju je srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine podiglo 3. lipnja 2009. Španovića se tereti da je od početka listopada 1991. do kraja siječnja 1992., u zatvoru u Staroj Gradiški okrutno postupao prema hrvatskim civilima, mučio ih i tjelesno ozljeđivao, nanoseći im velike patnje, tjelesnu i duševnu bol, čime je izvršio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Kako se navodi u optužnici, krajem rujna i početkom listopada 1991. godine, svi oštećeni, stanovnici sela Borovca u općini Novskoj, istjerani su iz svojih kuća i odvedeni u zatvor u Staroj Gradiški, gdje su boravili do kraja siječnja 1992., kada su razmijenjeni ili pušteni.

Cijelo to vrijeme punu vlast nad njima imali su pripadnici teritorijalne obrane tzv. Krajine, među kojima i okrivljeni 49-godišnji Španović, rodom iz Novske, koji je do sada živio u vojvođanskom mjestu Čelarevu.

Postupak protiv Španovića vodio je Županijski sud u Požegi, a srbijansko pravosuđe preuzelo je predmet temeljem sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, zaključenog između srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine i hrvatskoga državnog odvjetništva. (hina/metro-portal)

06.04.2010. 13:52:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh