« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Odbor za zdravstvo protiv zakona o doplatku na sljepoću

Vlada dobila zadaću što bržeg poboljšanja statusa invalida

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

invaliditet

,

ljudska prava

,

sljepoća

,

doplatak za sljepoću

,

Odbor za ljudska prava

Saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku odbio je danas prijedlog Odbora za ljudska prava da se doplatak na sljepoću propiše posebnim zakonom te da se, sa sadašnjih 280 do 400, poveća na 2.161 kunu.

Iako načelno podržavaju ideju da se poveća doplatak za slijepe i gluhoslijepe osobe, članovi Odbora iz vladajuće većine ocijenili su da bi izdvajanje tih skupina u poseban zakon značilo novu diskriminaciju osoba s invaliditetom.

Zaključili su, stoga, da predloženi zakon treba odbiti, a Vladu su obvezali da što prije pripremi cjelovit prijedlog poboljšanja statusa invalida.

Protiv takvog zaključka bio je SDP-ovac Željko Jovanović, koji je upitao i kada će Vlada to učiniti, a državna tajnica Dorica Nikolić odgovorila mu je da to nije moguće očekivati prije početka 2010.

U Saboru je danas zasjedao i Odbor za poljoprivredu, koji je prihvatio prijedlog Zakona o skladišnici žitarica i industrijskog bilja, što su ga zajednički predložili klubovi HDZ-a i HSS-a.

Zastupnici iz klubova-predlagatelja isticali su da će predloženi zakon dopuniti nedavno donesene tržne redove, a proizvođačima omogućiti da žitarice i industrijsko bilje ne prodaju po najnižoj cijeni, nego uskladište i prodaju kad procijene da im je najkorisnije.

Predsjednica Odbora Dragica Zgrebec upozoria je, međutim, da je skladišni prostor uglavnom u vlasništvu privatnika, kojima država ne može narediti da robu uskladište i da je kupe tek kad postigne maksimalnu cijenu.

Vladajući su joj odgovorili kako je država već rezervirala dio skladišnog prostora u privatnom vlasništvu i da nema prepreke da dio tog prostora ustupi proizvođačima.

Odbor za financije dao je zeleno svjetlo novom Zakonu o kreditnim institucijama, za koji je Hrvatska udruga banaka zatražila odgodu primjene do 1. srpnja iduće godine.

HUB je odboru dostavio pisane primjedbe, u kojima stoji i da udruga krajnje neuobičajenim smatra uvođenje obveze jednog neovisnog člana u nadzornim odborima banaka, kao i plaćanje supervizije Hrvatskoj narodnoj banci. (HINA)

16.09.2008. 21:49:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh