« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
FARSA

Odbor za medije nije održao sjednicu zbog neslaganja oko dnevnog reda

HDZ-ovci nisu hjteli glasati o imenovanju Vere Robić Škarice (SDP) u Programsko vijeće HRT-a

(Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Nenad Stazić

,

Programsko vijeće

,

Sunčana Glavak

,

Vera Robić Škarica

,

Odbor za medije

,

Suzana Bilić-Vardić

Saborski Odbor za informatizaciju i medije danas ipak nije održao najavljenu sjednicu, jer se vladajući i oporba nisu uspjeli usuglasiti oko dnevnog reda, na kojem je predsjednik Odbora Nenad Stazić predvidio i raspravu o izboru preostalog, 11. člana Programskog vijeća HRT-a.

Predlažući tu raspravu, Stazić je još jednom optužio vladajuće da odbijanjem imenovanja kandidatkinje oporbe Vere Robić Škarice opstruiraju rad Odbora, Programskog vijeća i samog HRT-a, budući da, tvrdi, Vijeće bez preostalog člana ne može izabrati novog glavnog ravnatelja javne radiotelevizije.

"Ovo je rušenje parlamentarizma, ali i HRT-a, kojem se ne može izabrati ravnatelj. HDZ pokušava uspostaviti kontrolu na javnoj televiziji", ustvrdio je Stazić.

To je opovrgnula Suzana Bilić-Vardić (HDZ), kojoj "nije jasno kako bi neizbor jednog člana Vijeća mogao opstruirati izbor glavnog ravnatelja HRT-a, za koji je potrebno osam od ukupno 11 vijećnika". Predložila je da se, s obzirom da nije postignut kompromis, preostalu listu kandidata trebalo uputiti saborskom plenumu, kako bi izabrao preostalog člana Vijeća.

Ustvrdila je da je takvo rješenje predvidio i Zakon o HRT-u, no Stazić tumači da bi listu kandidata na plenarnu sjednicu Odbor mogao poslati samo kad bi se radilo o popunjavanju više mjesta u Vijeću.

"S obzirom da biramo samo jednog člana, i to iz kvote oporbe, lista preostalih kandidata svodi se isključivo na gospođu Robić Škaricu", ustvrdio je Stazić.

Budući da HDZ-ovci i dalje nisu željeli glasovati o njezinu imenovanju, Stazić je točku o imenovanju člana Vijeća skinuo s dnevnog reda, zbog čega je prosvjedovala Sunčana Glavak (HDZ).

"Skidanjem ove točke s dnevnog reda vi ćete na sebe preuzeti odgovornost za ovakvo stanje na HRT-u", kazala je Glavak, na što je Stazić uzvratio kako će o odgovornosti za stanje na HRT-u prosuditi javnost.

Njegov stranački kolega Antun Vujić takvo je HDZ-ovo tumačenje nazvao cinizmom, a predložio je da Sabor na plenarnoj sjednici raspravi stanje u Odboru, ističući kako "nikad nije vidio takvu opstrukciju rada jednog saborskog tijela".

HDZ-ovci su, međutim, odbili raspravljati o njegovu prijedlogu, a kako je Stazić inzistirao da se dnevni red utvrdi odjednom, a ne točku po točku, Odbor nije uspio utvrditi dnevni red pa ni održati sjednicu.

Odbor je danas trebao raspraviti i o izvješćima o radu Programskog vijeća HRT-a te o primjeni Zakona o pravu na pristup informacija. (hina/metro-portal)

13.04.2010. 16:57:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh