« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
RAZORUŽANJE

Odbor Senata odobrio START II

Ključni odbor Senata odobrio sporazum START II o kontroli nuklearnog naoružanja između Rusije i SAD-a

Obama Medvedev
Obama Medvedev (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

američki Senat

,

SAD Rusija nuklearno oružje

,

SAD Rusija

,

START II

Odbor za vanjsku politiku američkog Senata u četvrtak je odobrio novi sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja između Rusije i SAD-a. Odbor je glasovao 14-4 u korist Ugovora o ograničenju strateškog naoružanja (START II), koji sada treba ratificirati Senat u punom sastavu. Tri oporbena republikanaca u odboru poduprla su ugovor - Richard Lugar, Bob Corker i Johnny Isakson.

Predsjednik Barack Obama u posebnom je priopćenju pozdravio glasovanje odbora kao "važan korak naprijed" za promicanje sigurnosnih interesa SAD-a.

"Pozivam Senat da brzo krene s glasovanjem i odobri ovaj sporazum. Ohrabrujem članova na obje strane da pruže dvostranačku potporu koju on zaslužuje, kakvu su dali prošlim sporazumima te vrste ", rekao je Obama.

Državna tajnica Hillary Clinton i ministar obrane Robert Gates objavili su zajedničku izjavu u kojoj kažu kako glasovanje odbora "nastavlja desetljećima dugu tradiciju senatora iz obje stranke, da pruže savjete i podrže sporazume o kontroli naoružanja".

START II, koji su u travnju potpisali Obama i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, predviđa smanjenje ukupnog nuklearnog arsenala SAD-a i Rusije za oko trećinu. Njime se za svaku zemlju određuje gornja granica od 1.550 nuklearnih bojnih glava i oko 700 sustava za njihovu isporuku, interkontinentalnih projektila i strateških bombardera.

Zadnji ugovor START istekao je u prosincu 2009.

Za ratifikaciju ugovora potrebna je dvotrećinska većina od 67 glasova u Senatu. Ne očekuje se da će ruski parlament ratificirati sporazum prije nego to učini Senat, navode u izvješćima američke TV mreže.(hina/metro-portal)


17.09.2010. 08:11:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh