« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
NAJBOLJI

Od nule do maksimalnog samopouzdanja

Odakle dolazi samopouzdanje? Evo par činjenica koje možda niste znali, a dobro će vam doći kad počnete raditi na svome

Budite samopouzdani
Budite samopouzdani (Pexels)
Više o

učenje

,

samopouzdanje

Kad smo bili djeca, nismo ni znali što taj pojam znači. Brinuli smo svoje (ne)brige, igrali se, išli za onim što smo željeli i nismo razmišljali ni o čemu osim tog našeg malog cilja.

Onda smo došli u školu i možda po prvi puta doživjeli nešto strašno: usporedbu. Odjednom se na nas počelo gledali kroz tablice našeg i tuđeg prosjeka ocjena. I tada smo se počeli osjećati da nismo dovoljno dobri.

Možda se tijekom školovanja to promijenilo, možda smo postali najbolji u nečemu, a možda nismo. Mali je postotak onih koji su u svemu izuzetno dobri, isto kao što je i mali postotak onih koji su u svemu izuzetno loši. Većina nas je u školi bila prosječna, i to je u redu. Ocjena nisu mjerilo znanja niti talenta.

U životu naučimo da će nam neke stvari ići lošije, a druge bolje i njih ćemo se držati. Možda nas za to nitko neće hvaliti, nagrađivati, niti će drugi to pretjerano znati cijeniti. Ali radeći to doći ćemo do shvaćanja da samopouzdanje ne dolazi izvana. Bez obzira na ono što drugi rekli, bilo to dobro ili loše, razina samopouzdanja koju osjećamo, uvijek i isključivo, dolazi iznutra.

Nitko drugi ne zna točno koliko se mi trudimo, čega se odričemo, koliko se bojimo i s kakvim se strahovima borimo. Nitko drugi ne može izmjeriti koliko bismo trebali biti ponosni na neki uspjeh ili čak neuspjeh. To znamo samo mi. Mi smo jedini koji možemo znati koliko ponosni trebamo biti na svoje postupke, i koliko se dobro zbog njih trebamo osjećati. Jer što više prepreka uspjeli priječi, time ćemo samopouzdaniji postati

Ako do nekog cilja dođemo uz tuđu pomoć, naravno da osjećamo strah, da se ne osjećamo dovoljno vrijednima. Nismo mi došli do dog cilja, tuđe su nas vještine tamo dovele. Kad se za nešto izborimo sami, znamo točno za koliko smo toga zaista sposobni.

Samopouzdanje se povećava s brojem prijeđenih prepreka

Ako ste sramežljivi, bit će vam teško govoriti pred većom skupinom ljudi, ali učinit ćete to. Ako ste perfekcionist, bit će vam teško priznati da ste pogriješili, ali morat ćete. Možda će vas imijavati, kritizirati i odbijati, ali vi ćete svejedno opstati. I svaki će vas od tih koraka uvjeriti u to koliko ste zapravo snažni, daroviti i uspješni. Osjećat ćete se bolje i znat ćete da i ubuduće, bez obzira na prepreke, imate ono što treba da ih možete prijeći.

Odakle dolazi samopouzdanje? Iz upornosti koja nam omogućava da pokažemo što sve možemo učiniti. Tko odustaje, neće osjetiti okus pobjede i neće imati na što biti ponosan. 

Piše: Andrea Holi
05.09.2017. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh