« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
LAKŠE SE...

8 prirodnih laksativa

Kad moramo, a ne možemo... svi smo se sreli s problemom zatvora, i ma koliko nam ne bilo ugodno govoriti ili pisati o tome, savjete treba dati...

Kava je dobra za te probleme...
Kava je dobra za te probleme... (Arhiva)
Više o

zatvor

,

laksativi

,

prirodni laksativi

Ako često osjećate nadutost ili patite od zatvora, razlozi za to mogu biti brojni, no jedno je sigurno - nije vam nimalo ugodno. Zasigurno ste već isprobali neke od načina na koje si možete olakšati, no možda postoje i bolji načini da popravite probavu od laksativa koje nabavljate u ljekarnama.

Mnogi laksativi mogli bi biti preagresivni za vaš organizam, izazvati grčeve ili dehidraciju. 

Najbolji način na koji odmah možete početi raditi na svom problemu je vaša prehrana. Donosimo vam popis namirnica čija konzumacija djeluje poput priridnog laksativa, olakšava probavu i smanjuje osjećaj nadutosti:

Chia sjemenke. Osim Omega 3 masnih kiselina, chia sjemenke sadrže blaga laksativna svojstva. U vodi nabubre što znači da pomažu ovlažiti stijenke crijeva i tako olakšavaju probavu.

Aloe vera. Aloe vera vjerojatno je najpopularniji način borbe protiv nadutosti i zatvora. Njezini pripravci koriste se za poticanje rada želuca, a i preporučuje se kao dodadak prehrani u slučaju hemoroida. 

Sjemenke lana. Slično kao i chia sjemenke, i one nabubre u vodi, to znači da hidratiziraju crijeva. Također pomažu u privlačenju vode u crijeva i omekšavaju tvrdu stolicu. 

Suhe šljive. Za ovaj lijek smo već svi zasigurno čuli. Preporučuju se jesti suhe šljive u svom prirodnom obliku, a ne u obliku soka. 

Probiotična hrana.  Hrana bez konzervansa, dodataka ili šećera najprije će eliminirato problem zatvorenih crijeva. Uvrstite u prehranu više kiselog zelja, kimchi i kombuchu.

Zeleno povrće. Kelj i špinat sadrže visok udio vlakana, vitamina i magnezija koji pomaže privlačenju vode u crijeva, omekšava stolicu i olakšava joj kretanje. Usto, magnezij ima relaksirajući učinak što dodatno pridonosi smirivanju i eliminaciji stresa.

Jabuke i jabučni ocat. Stimuliraju rad crijeva i kretanje otpada kroz crijeva. Jabučni ocat koristi se i za prevenciju zatvora jer normalizira pH vrijednost probavnog sustava.

Kava. Sadrži klorogeničnu kiselinu koja potiče kretanje tvaru i u crijevima. Usto, sadrži antioksidanse koji sprječavaju upale, a jednaki učinak pronaći ćete bilo da pijete običnu ili beskofeinsku kavu.

 

 

04.09.2017. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh