« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
NADZVUČNI LET

Od Londona do New Yorka za manje od jednog sata

Cijeli avion je dizajniran da se 'vozi' na udarnom valu koji proizvede nakon što probije zvučnu barijeru

X-51A Waverider dostiže maksimalnu brzinu za par sekundi
X-51A Waverider dostiže maksimalnu brzinu za par sekundi (Wikipedia)
Više o

avioni

,

NASA

,

Boeing

,

X-51A Waverider

Sa brzinom šest puta većom od brzine zvuka i gotovo bez krila X-51A Waverider bi mogao biti budućnost zrakoplova. Trenutno u testnoj fazi, ovaj avion bi mogao zamjeniti dosadašnje i učiniti svijet još manjim mjestom.

Avion koristi revolucionarni 'screamjet' motor zbog kojeg može doseći i nadzučne brzine od 7200 km/h za samo par sekundi. Motor radi na drugačijem principu od dosadašnjih motora- dok današnji motori imaju spremnike za gorivo i za kisik za izgaranje, 'screamjet' motor samo ima spremnik za vodik, a kisik uzima iz okolnog zraka.

Cijeli avion je dizajniran da se 'vozi' na udarnom valu koji proizvede nakon što probije zvučnu barijeru, piše Daily Mail.

Sutra će se odvesti dosad najveći test aviona, ali i motora, koji bi trebao potvrditi teoretske granice. X-51A će biti pričvršćen na B-52 bombarder i pušten iznad pacifika. Cijeli test će trajati samo 300 sekundi, ali će biti najdulji dosad.

Nakon što se pusti, avion će neko vrijeme padati prije nego što se pomoćne rakete ukljuće. One će dignuti brzinu aviona na Mach 4.5 i nakon 30 sekundi će se odvojiti. Zatim će se uključiti 'screamjet' motor dovesti avion do Macha 6, i na visinu od 21 km. Avion bi se nakon testa trebao srušiti u Pacifik, i tamo će ostati.

U ovom programu sudjeluju NASA, američka vojska, Boeing, i još nekoliko tvrtki. Financije je dobio uglavnom iz NASAe i Pentagona a procjenjuje se trošak od 140 milijuna dolara.

Robert Mercier iz Air Force Research Laboratoryja je izjavio kako je nadzvučni let budućnost, te da se taj korak može usporediti sa prelaskom od aviona pokretanim propelerom na mlažnjake.

13.08.2012. 20:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh