« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Od Indije do Europe jačaju prosvjedi protiv Olimpijskih igara

Na dan otvaranja OI očekuje se val prosvjeda diljem svijeta

Spektakl ima i drugo lice
Spektakl ima i drugo lice (Reuters)
Više o

prosvjed

,

Kina

,

Olimpijske igre

,

Tibet

,

ljudska prava

,

Falung Gong

,

Reporteri bez granica

,

RSF

,

Tiananmen

,

Sports for Peace

Od Indije do Zapadne Europe preko same Kine, u četvrtak, dan uoči svečanog otvorenja Olimpijskih igara u Pekingu, zaredali su prosvjedi protiv povreda ljudskih prava u Kini.

Na poziv organizacije koja podupire Tibetance i Ujgure te duhovnog pokreta Falung Gong, u Europi su upriličene peticije, bdijenja, prosvjedi i različite inicijative. No mobilizacija još nije dosegnula vrhunac u očekivanju otvorenja igara u petak, kada se očekuje val prosvjeda s okupljanjima predviđenim u više europskih prijestolnica.

Poučen sukobima koji su 7. travnja pratili prolazak olimpijske baklje, Pariz je zabranio bilo kakva okupljanja u okolici kineskog veleposlanstva u četvrtak i u petak, zbog čega se našao na meti kritika nevladinih organizacija.

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) podnijela je zahtjev za poništenjem odluke policijske uprave u Parizu o zabrani okupljanja ispred kineskog veleposlanstva. Ni u samoj Kini velik broj policajaca na ulicama nije mogao spriječiti manje pojedinačne prosvjede: troje američkih kršćana u četvrtak je nasilu odvedeno s trga Tiananmena gdje su drugi put molili.

Sto dvadeset sedam športaša, među kojima četrdesetak sudionika Olimpijskih igara u Pekingu, uključujući i hrvatsku atletičarku Blanku Vlašić, potpisali su otvoreno pismo predsjedniku Huu Jintau u kojemu ga pozivaju da poštuje ljudska prava.

U pismu koje je upućeno na prijedlog njemačke nevladine organizacije Sports for Peace, športaši pozivaju Hua da "štiti slobodu govora i vjerske slobode u svojoj zemlji, uključujući Tibet".

U Berlinu su aktivisti za tibetsku, mongolsku i ujgursku stvar u četvrtak pokušavali predati peticiju kineskom veleposlanstvu.

U Lisabonu je u četvrtak navečer predviđeno okupljanje ispred kineskog veleposlanstva, a u središtu Porta se organizira bdijenje za Tibet.

U Švicarskoj je Organizacija tibetske mladeži organizirala bdijenje sa svijećama u Zuerichu, Bernu, Bazelu, Luzernu i u drugim gradovima.

U Norveškoj je Norveški odbor za potporu Tibetu pozvao stanovnike da u 21.00 sat po srednjoeuropskom vremenu upale svijeću za Tibet. (HINA)

07.08.2008. 20:37:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh