« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
USKLAĐEN S EU

Od danas vrijedi novi Zakon o radu

Prvi dan Nove godine ujedno je dan kad na snagu stupa niz zakona i uredbi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Hrvatski sabor

,

Vladina uredba

,

Zakon o radu

,

zakoni

S početkom 2010. na snagu je stupilo nekoliko novih zakona, među kojima su Zakon o radu, izmjena Zakona o PDV-u, zakoni o potrošačkom kreditiranju, zakoni o igrama na sreću, zakoni o trošarinama, i brojni drugi.

Novi je Zakon o radu usklađen s EU standardima, a njegovo donošenje trebalo bi stvoriti pretpostavke za zatvaranje 19. pregovaračkog poglavlja "Socijalna politika i zapošljavanje".

Novim je zakonom definirano i najduže tjedno radno vrijeme od 40 sati, uz maksimalno osam sati prekovremenog. Godišnji odmor trajao bi najmanje četiri tjedna (do sada 18 dana).

Hrvatski je sabor ZOR donio 4. prosinca 2009., a prihvaćen je vladin amandman po kojem poslodavac trudnici ne smije odrediti noćni rad, osim ako to sama zatraži i ako je s tim suglasan ovlašteni liječnik.

S današnjim danom na snagu stupa i Uredba o uvjetima i postupcima za ostvarivanje oslobođenja od plaćanja carine prema kojoj će putnici u osobnoj prtljazi u Hrvatsku bez carinjenja moći uvesti nekomercijalnu robu u vrijednosti do 1000 kuna (umjesto dosadašnjih 300).


01.01.2010. 11:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh