« Biznis
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
VLADA

Od danas na snazi mjere iz vladinog jesenskog paketa

S početkom listopada na snagu stupa značajan dio mjera iz vladinog antiinflacijskog paketa

Gdje, što i kako?
Gdje, što i kako? (Arhiva)
Više o

vladine mjere

,

Vlada RH

,

jesenski paket

Jesenski paket za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena predstavljen je 8. rujna, a Vlada mu je vrijednost procijenila na 21 milijardu kuna.

Tada donesenom uredbom o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, koja se primjenjuje od danas, 1. listopada, Vlada je osigurala stabilne cijene električne i toplinske energije za kućanstva i poduzetništvo.

Kućanstva će tako od 1. listopada ove do 31. ožujka iduće godine, za polugodišnju potrošnju do 2500 kilovatsati (kWh), struju plaćati po prosječnoj cijeni od 59 eura po megavatsatu (MWh), a za potrošnju povrh toga prosječno 88 eura.

Jeftinija električna energija osigurana je i za javni te neprofitni sektor, s prosječnom cijenom od 62 eura po megavatsatu, što uključuje vrtiće, škole, fakultete, domove za umirovljenike, nevladine udruge, institute, vjerske zajednice, općine, gradove, državne institucije, komunalna poduzeća i druge, a procijenjena vrijednost te mjere, za razdoblje od idućih šest mjeseci, iznosi milijardu kuna.

Kod poduzetništva, oni koji za pola godine potroše do 250 tisuća kilovatsati plaćat će jeftiniju cijenu po jedinstvenoj tarifi od 0,52 kune po kilovatsatu, a za potrošnju iznad 250 tisuća kilovatsati, primjenjivat će se jedinstvena tarifa od 1,62 kune.

Uvedena je i kategorija velikih potrošača koji polugodišnje troše više od 2,5 gigavatsata (GWh), a u idućih šest mjeseci plaćat će 230 eura po megavatsatu.

Potrošnja do 2,5 gigavatsata, a više od 250 tisuća kilovatsati, obračunavat će se po prosječnoj cijeni od 180 eura po megavatsatu.

Kada je riječ o cijenama plina, one su za kućanstva ograničene do 1. travnja 2023. godine, dok se za poduzeća još priprema rješenje na razini EU-a, pri čemu se Hrvatska zalaže za ograničenje veleprodajnih cijena plina.

Kod toplinske energije, za 160 tisuća kupaca nepromijenjena je jedinična cijena za kućanstva i poduzetnike u centralnim i zatvorenim sustavima, što znači da nema povećanja cijena do 31. ožujka iduće godine.

Uvedene su i mjere pomoći za dio građana koji se griju na drva pa je tako s Hrvatskim šumama dogovoreno povećanje proizvodnje ogrjevnog drva s milijun na 1,1 milijun kubičnih metara, s dodatnim popustom, koji će s pet skočiti na 20 posto cijene po kubičnom metru.

Očekivani broj korisnika te mjere, dakle onih socijalno najugroženijih, je oko 35.000 korisnika.

01.10.2022. 18:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh