« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
RECI DA ŽIVOTU

Od 16. do 26. svibnja održava se Tjedan transplantiranih

Javnost će se moći informirati o darivanju i presađivanju organa, a Tjedan transplantiranih počinje u nedjelju na Bundeku

(Shutterstock)
Više o

Hrvatska udruga Transplant

,

transplantacija

,

Tjedan transplantiranih

,

zagreb-info

U sklopu obilježavanja Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa Hrvatska udruga Transplant od 16. do 26. svibnja organizira Tjedan transplantiranih uz slogan "Reci da životu!".

"Kroz Tjedan transplantiranih javnost će se moći informirati o svim aspektima darivanja i presađivanja organa i potencijalnim rizicima oboljenja koja uzrokuju prestanak rada nekog od vitalnih organa", priopćeno je iz udruge.

Tjedan transplantiranih počinje u nedjelju u 12 sati sadnjom Drveta zahvalnosti u Parku života na Bundeku. Sadnicu crvenog javora, kako najavljuju iz udruge, zajedno s predstavnicima transplantiranih zasadit će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Na Cvjetnom trgu građani će svaki dan tijekom manifestacije na štandovima udruge moći izmjeriti krvni tlak i šećer u krvi, te saznati sve o zakonskim aspektima darivanja i presađivanja organa u Hrvatskoj.

Na štandu u Tkalčićevoj ulici kod Krvavog mosta djeca će u sklopu "Klinike za igračke" moći pružiti pomoć "bolesnim" igračkama i upoznati se s dijelovima ljudskog tijela uz pomoć volontera Centra za kreativni rad i Škole za medicinske sestre Vinogradska ili dobiti donorsku karticu i informacije vezane uz transplantacijsku medicinu.

U ponedjeljak će u Crkvi Sv. Franje biti služena sveta misa (18,30 sati, Kaptol) posvećena darivateljima organa, krvi i tkiva. Misno slavlje uveličati će ženski zbor Društva Hrvatska žena - Hrvatice.

U srijedu će u "Kući života" (17,30 sati, Vlaška 81a) biti otvorena izložba fotografija Zorana Krmpotića "Povratak u budućnost" i "Druga strana ulice", a ujedno počinje i javna tribina o transplantaciji "Transplantacija u Hrvatskoj - tko, gdje, kako".

Udruga naglašava da zahvaljujući plemenitim odlukama darivatelja i članova njihovih obitelji te naporima svih djelatnika uključenih u transplantacijski program, u Hrvatskoj danas živi više od 4.000 osoba s uspješno presađenim organima. (hina/metro-portal)

14.05.2010. 15:24:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh