« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
BOŽIDAR PANKRETIĆ:

Moramo očuvati vodno bogatstvo za buduće generacije

Pankretić je istaknuo da su pred Hrvatskom veliki zadaci vezani uz realizaciju odobrenih projekata iz pretpristupnih fondova EU

(Željko Mužević/Cropix)
Više o

Svjetski dan voda

,

Božidar Pankretić

,

Hrvatske vode

,

čista voda

Hrvatska je po rezervama vode 5. u Europi i 42. u svijetu, istaknuo je danas potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić istaknuvši da je zadaća očuvati to vodno bogatstvo za buduće generacije.

Na konferenciji za novinare u Hrvatskim vodama u povodu Svjetskog dana voda, koji se održava pod sloganom "Čista voda za zdravi svijet", govorio je i generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić, a nazočio je i potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić.

Podsjetivši kako je voda jedno od najvažnijih prirodnih resursa i to opće dobro ne može biti ni u čijem vlasništvu, Pankretić je poručio da "zato vodom gospodarimo i upravljamo, ali isto tako je i zaštićujemo".

Istaknuo je značaj novih zakona - o vodama i o financiranju vodnoga gospodarstva. Ukupno potrebna ulaganja za vodnogospodarske projekte u iduća dva investicijska ciklusa (2009.-2023. i 2023.-2038.) procjenjuju se na oko 52,8 milijarde kuna. Od toga je za javnu vodoopskrbu potrebno uložiti 13 milijardi kuna, za odvodnju i pročišćavanje komunalnih otpadnih voda 20 milijardi kuna, dok za zaštitu od poplava i drugih oblika štetnog djelovanja voda treba uložiti 10,8 milijardi kuna, a po 4,5 milijarde kuna za navodnjavanje i za višenamjenski kanal Dunav-Sava.

Pankretić je istaknuo da su pred Hrvatskom veliki zadaci vezani uz realizaciju odobrenih projekata iz pretpristupnih fondova - ISPA - Karlovac, u vrijednosti 36 milijuna eura (22,5 milijuna eura su bespovratna sredstva EU), IPA projekti - Slavonski Brod, Knin i Drniš u vrijednosti 52 milijuna eura (28,5 milijuna eura su bespovratna sredstva EU), a očekuje se i odobrenje Projekta Sisak.

Izvijestio je da RH u ovoj godini planira uložiti 900 milijuna kuna u projekte zaštite od štetnog djelovanja voda, vodoopskrbe, zaštite voda te navodnjavanja, uključujući i projekte Jadran i Unutarnje vode, koje kreditira Svjetska banka.

Pankretić je naglasio da je u 2010. i 2011. osigurano 220 milijuna kuna za pripremu 36 projekata vodnoga gospodarstva vrijednih oko 884 milijuna eura čija realizacija se očekuje nakon pristupanja Hrvatske u EU u programskom razdoblju 2012.-2013. u kojem će Hrvatskoj stajati na raspolaganju oko 3,5 milijarde eura, od čega vodnom sektoru oko 340 milijuna eura. Priprema se i projekt razvoja navodnjavanja, koji će se financirati većim dijelom iz zajma Svjetske banke u iznosu od oko 600 milijuna kuna u narednih pet godina. (hina/metro-portal)

22.03.2010. 16:41:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh