« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
IVO JOSIPOVIĆ

Očekujem da lake droge i formalno prijeđu u sferu prekršaja

Predsjednik je primio danas predstojnika Ureda za suzbijanje zloporabe droga Vlade RH Dubravka Klarića

Fotografija vijesti
Više o

Ivo Josipović

,

dekriminalizacija

,

lake droge

Predsjednik Josipović podržao je jačanje struke, policije, državnog odvjetništva i specijaliziranih eksperata koji se bave borbom protiv droge, istaknuvši kako se tome mora pridodati i odgovarajuća kaznena politika što znači diferencijaciju, odnosno, prepoznavanje organizatora koji trebaju dobiti najstrože kazne. S druge strane, kazao je, treba znati da su "klinci" zatečeni s jointom ili dva mladi bolesni ljudi kojima treba pomoći te ih prije svega liječiti.

Izrazio je očekivanje da će u novom kaznenom zakonu biti prepoznata do kraja ta razlika, "da će možda lakši oblici posjedovanja droge i formalno preći u sferu prekršaja, dok će kazne za organizirani kriminal, za one koji proizvode i prodaju drogu, biti pooštrene ne samo na papiru nego i u praksi".

Klarić je rekao da je izvijestio predsjednika o stanju zloporabe i suzbijanju zloporabe droga u RH, istaknuvši da u zadnje dvije godine ima pomaka na bolje. "Ako gledamo kroz smanjenje smrtnosti od droga u Hrvatskoj i tu smo napravili značajan pomak", rekao je.

Izjavio je i kako Hrvatska i na međunarodnoj sceni prezentira svoje programe te da je donesen nacionalni program preventivnih aktivnosti za školsku populaciju. Uz praćenje na nacionalnom i međunarodnom planu možemo reći da je ta slika zadovoljavajuća, rekao je Klarić ističući kako ostaje problem odljeva novca u sustav droga i kriminala koji je u nas na godišnjoj razini oko dvije milijarde kuna, što od same zloporabe droga, što od posljedica koje nastaju (liječenje i dr.).

Izvijestio je da se starosna dob potrošačke populacije kreće između 14 i 16 godina. Posljednjih godina se počini oko 8000 kaznenih djela, a preko 5000 prekršaja vezanih za zloporabu droga i potrošnju, rekao je Klarić. (hina/metro-portal)

17.06.2010. 14:53:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh