« Ekosfera
objavljeno prije 9 mjeseci i 25 dana
MA DA?

Oceani mijenjaju boju, otkriveno i zašto

Oceani mijenjaju boju, a za to je najvjerojatnije kriv klimatski slom - termin koji je zamijenio ono što smo prethodno nazivali globalnim zagrijavanjem

Zanimljivo
Zanimljivo (Arhiva)
Više o

oceani

,

boja oceana

"Razlog zbog kojeg brinemo o tome nije taj što nam je stalo do boje, već zato što je boja odraz promjena u stanju ekosustava", rekao je BB Cael, znanstvenik u Nacionalnom oceanografskom centru na Sveučilištu Southampton i autor studije objavljene u magazinu Nature.

Prethodna istraživanja bila su usmjerena na promjene u zelenilu oceana - od zelenog klorofila u njegovom planktonu - kako bi se naučilo o trendovima u promjenjivoj klimi. Ali Caelov tim proučavao je snimke NASA-inog satelita Modis-Aqua, bogatog skladišta podataka, tražeći uzorke promjene u nijansi oceana kroz potpuniji spektar boja, uključujući crvenu i plavu.

Plankton različitih veličina različito raspršuje svjetlost, a plankton s različitim pigmentima različito apsorbira svjetlost. Ispitivanje promjena u boji može naučnicima dati jasniju sliku promjena u populacijama planktona diljem svijeta. Fitoplankton je ključan za oceanske ekosustave jer se nalazi u osnovi većine njegovih prehrambenih lanaca.

Znanstvenici kažu da su našli mjesto koje označava novo poglavlje u povijesti Zemlje

Uspoređujući ove promjene u boji s onima pretpostavljenima iz kompjuterskog modela koji simulira kako bi oceani izgledali da nikada nije došlo do globalnog zagrijavanja uzrokovanog ljudskim djelovanjem, promjena je bila jasna.

"Imamo promjene u boji koje se značajno pojavljuju u gotovo svim oceanima u tropima ili suptropima", rekao je Cael.

Promjene su otkrivene na 56% svjetskih oceana - što je područje veće od cijelog kopna na Zemlji.

U većini područja postoji jasan "efekt ozelenjavanja", rekao je Cael, ali je dodao da postoje i mjesta gdje crvene ili plave boje rastu ili opadaju.

"Ovo nisu ultra, masivne promjene koje uništavaju ekosustav, one mogu biti suptilne", rekao je Cael. "Ali ovo nam daje dodatni dokaz da ljudska aktivnost vjerojatno utječe na velike dijelove globalne biosfere na način koji nismo mogli razumjeti".

13.07.2023. 13:37:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    13.07.2023. 18:30
    pacifik da
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh