« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
ZAGRIJAVANJE

Oceani apsorbiraju sve manje CO2

Oceani apsorbiraju trećinu ukupnog ugljičnog dioksida ispuštenog u atmosferu zbog ljudskog djelovanja

Oceani više ne mogu gutati naše gluposti
Oceani više ne mogu gutati naše gluposti (Shutterstock)
Više o

globalno zagrijavanje

,

CO2

,

apsorpcija CO2

,

zagrijavanje oceana

Oceani predstavljaju najveći prirodni odljev ugljičnog dioksida na Zemlji. Oni apsorbiraju trećinu ukupnog ugljičnog dioksida ispuštenog u atmosferu zbog ljudskog djelovanja: izgaranja fosilnih goriva poput ugljena, nafte i plina iz elektrana, automobila i tvornica. Međutim, nova istraživanja pokazuju da bi toplija klima u svijetu mogla smanjiti sposobnost oceana da obavlja tu važnu ulogu.

Ranija istraživanja pokazala su da količina ugljičnog dioksida kojeg iz atmosfere apsorbira ocean varira iz godine u godinu. Rezultati koje su pronašli različiti znanstvenici često su oprečni, ovisno od toga gdje i u koje vrijeme je taj proces praćen.

No, u časopisu Nature Geoscience, profesorica oceanografije sa Sveučilišta Wisconsin, Galen McKilney, i njeni kolege s Observatorija Sveučilišta Columbije Lamont Doherty te sa Sveučilišta Pierre et Marie Curie u Parizu, došli du do prilično drugačijih rezultata nakon što su proveli analizu podataka kroz dulji vremenski period.

"Ako pogledamo podatke prikupljene između 1981. i 2009. godine na srednjoj geografskoj širini Sjevernog Atlantika, južno od golfske struje i sjeverno od ekvatora, vidjet ćemo da zagrijavanje uzrokovano klimatskim promjenama zapravo rezultira umanjenom učinkovitošću oceanskog apsorbiranja ugljičnog dioksida," kaže McKinley.

Topli ocean, pojašnjava Galen McKinley, ne može apsorbirati i zadržati ugljični dioksid u količinama u kojima to mogu hladnije vode: "Počinjemo primjećivati jasne znakove zatopljavanja oceana uzrokovanog klimatskim promjenama - zbog toga ugljik postaje manje topiv u oceanu i veličina izljeva se smanjuje. Rezultat je jače zagrijavanje planeta."

Galen McKinley kaže da među znanstvenicima postoji zajednička hipoteza da bi situacija i u drugim regijama srednje geografske širine trebala biti slična, no sada se u tim područjima provode ispitivanja kako bi se ta teza i potvrdila. Na temelju dosadašnjih rezultata, kaže Galen McKinley, čini se da sposobnost ublažavanja klimatskih promjena opada.

Zbog toga, kaže ova znanstvenica, moramo početi još intenzivnije razmišljati o tome na koji način bismo mogli smanjiti količinu ugljičnog dioksida koji odlazi u atmosferu jer - kako kaže - smanjenjem učinkovitosti oceana ubrzat će se globalno zatopljavanje. Dakle, zaključuje ona, učinak na našu civilizaciju i način života bit će još pogubniji.

Galen McKinley kaže da je od kritične važnosti da ovaj trend shvate političari, kako bi bili u stanju donijeti odluke na osnovu kojih bi se smanjijo negativan učinak klimatskih promjena.

16.07.2011. 16:37:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh