« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
EH, DA ...

Occupy Croatia o izjavi Ive Josipovića

Iz svega navedenog vidi se da u našoj zemlji pravni sustav ne funkcionira, ne poštuje se presuda Ustavnog suda, kao ni Konvencija o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

Josipović zaboravlja neke stvari
Josipović zaboravlja neke stvari (Arhiva)
Više o

prosvjedi

,

Ivo Josipović

,

izjava

,

Occupy Croatia

Priopćenje povodom izjave predsjednika Ive Jospovića "Prosvjedi su legitimno pravo, ali treba čuvati javni red i mir. Ne smije se štetiti trećim osobama u njihovom normalnom životu" i postupka policijskih djelatnika koji su zaustavili i spriječili prolaz prosvjednoj koloni seljaka na traktorima koji su se kretali prometnicom prema Zagrebu. 

Iz dole navedenog vidi se da u našoj zemlji pravni sustav ne funkcionira, ne poštuje se presuda Ustavnog suda, kao ni Konvencija o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. Očekujemo da neka institucija u ovoj zemlji počne konačno raditi svoj posao i procesuira samovolju osoba koje djeluju u službenom svojstvu (članak 13. Konvencije). Seljacima poručujemo da zaštitu svojih prava traže pri Ustavnom suda, pa ako treba i pred Europskim sudom za ljudska prava. 

Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda ("NN"18/97) koju je Vlada RH potpisala i na taj način je ista inkorporirana u pravni poredak RH i obavezuje na primjenu, a iz članka 11. Konvencije svatko ima pravo na slobodu mirnog okupljanja i slobodu udruživanja s drugima, a sve radi zaštite svojih interesa.

Presudom Ustavnog suda RH broj U-I-295/2006 i U-I-4516/2007 od 06.07.2011 godine Ustavni sud RH prihvatio je načelo da su "okupljanja isto toliko legitimna uporaba javnog prostora kao što su to komercijalne aktivnosti i kretanje vozila ili pješački promet" (Smjernice, točka 3.2., str. 9.).

To je načelo izraženo i u praksi Europskog suda koji ističe da "bilo koja demonstracija na javnom mjestu može uzrokovati određeni poremećaj uobičajenog života, uključujući i zastoj u prometu, a kada prosvjednici ne djeluju nasilno važno je da tijela državne vlasti pokažu određeni stupanj tolerancije prema mirnim skupovima kako pravo na slobodu okupljanja koje jamči članak 11. Konvencije ne bi bilo lišeno svoje biti".

19.08.2013. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh