« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
VIZUALNI TRIK

Obuzima vas prevelika želja za hranom? Pomislite na miris eukaliptusa

Započinjanje najjednostavnije mentalno-vizualne aktivnosti odvratit će vas od razmišljanja o hrani, tvrde znanstvenici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Ugledali ste čokoladu i najednom ste osjetili potrebu da je pojedete. Ako joj ne možete nikako odoljeti (zamislite situaciju u kojoj ne biste smjeli/trebali pojesti čokoladu), sjetite se mirisa eukaliptusa i vaš će 'problem' biti riješen. Dr. Eva Kemps i dr. Marika Tiggeman koje istražuju psihologiju želje za hranom tvrde da se ta želja može neutralizirati na vrlo jednostavan način - dovoljno je zamisliti eukaliptus, točnije njegov miris i želja za hranom nestaje. Otkriće je već potaklo mnoge da zaključe kako će to imati važne implikacije u tretiranju ljudskih ovisnosti o drogama i alkoholu, ali i u liječenju poremećaja vezanih za prehranu kao što je bulimija. Kemps kaže da gotovo svi s vremena na vrijeme osjetimo veliku potrebu za hranom (koju ne treba miješati s pravom glađu), ali da se ipak ne radi o patološkim slučajevima.

„Međutim, baš kao i potreba za cigaretama, alkoholom, kofeinom ili drogama, ona (želja za hranom) može predstavljati znatan zdravstveni rizik nekim pojedincima", rekla je Kemps za ABC Science.

„U pitanju je nešto više od puke čokolade. To je nešto jako, jako specifično... Može se raditi od posebnoj vrsti čokolade. Ljudi koji imaju problema s velikom željom za hranom tvrde kako ih ta želja ometa u svakodnevnom funkcioniranju", dodaje Kemps.

Ona i Tiggman su provele niz eksperimenata u kojima su pobuđivale želju sudionika za čokoladom i zatim od njih zatražili da obave određene zadatke. Oni kod koji je želja bila prevelika ostvarivali su slabije rezultate, sporije su reagirali na stimulaciju, slabije su se prisjećali određenih stvari, a dulje im je trebalo i da riješe određene matematičke probleme. „Kad vas obuzme želja (za hranom) zamišljate vrlo živahne i jasne mentalne prizore. Ljudski mentalni kapacitet je ograničen po veličini i ako ga oterećujete slikama hrane ne možete ga koristiti nizašto drugo", objašnjava Kemps.

Ipak, na sličan princip djeluje i tehnika s eukaliptusom. Kad su od sudionika zatražili da zamisle, odnosno da se prisjete mirisa eukaliptusa, želja za hranom je nestajala. Čini se da je započinjanje jednostavne mentalno-vizualne aktivnosti bilo sasvim dovoljno da se 'strasti' smire. A to otkriće ima velik potencijal, smatra Kemps dodavši kako okorjeli ljubitelji alkohola i cigareta također proživljavaju intenzivne vizualne i senzorne osjećaje dok ih obuzima želja. Istraživanje je objavljeno u posljednjem izdanju časopisa Current Directions in Psychological Science.


25.05.2010. 22:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh