« Seks
objavljeno prije 8 mjeseci i 7 dana
DRUŠTVENE MREŽE

Obrazovna platforma za prevladavanje srama od menstruacije

Brojne internetske zajednice, grupe i forumi posvećeni su menstruaciji i ženskom zdravlju općenito

O menstruaciji se treba javno govoriti
O menstruaciji se treba javno govoriti (Intimina)
Više o

društvene mreže

,

sram

,

mentruacija

Budući da živimo uz tehnologiju koja se brzo razvija, nije čudno što ona zauzima velik dio svakodnevnog života, osobito među tinejdžerima. Stalno se dopisuju s prijateljima, objavljuju na društvenim mrežama i prate najnovije trendove. Ali što je s menstruacijom u online svijetu? Menstruacija je prirodan i bitan dio reproduktivnog zdravlja osobe. Međutim, kod mnogih tinejdžera početak menstruacije može biti popraćen osjećajima neugode, srama i zbunjenosti. Srećom, evolucija društvenih medija pružila je jedinstvenu platformu za tinejdžere da se oslobode okova srama zbog menstruacije. INTIMINA dijeli nekoliko savjeta o tome kako društvene mreže mogu pomoći tinejdžerima da upravljaju menstruacijom.

Kao u stvarnom svijetu, online svijet pruža oblik socijalizacije. Brojne internetske zajednice, grupe i forumi posvećeni su menstruaciji i ženskom zdravlju općenito. To daje siguran prostor za mlade ljude da podijele svoje probleme, postave pitanja, ispričaju svoja iskustva i potraže podršku. Osjetljivim ljudima je privlačnije što sve to možete raditi anonimno ako će im to olakšati. Ove platforme mogu pokazati tinejdžerima da nisu sami i da postoje druge osobe koje prolaze kroz isto.

U jednom od istraživanja brenda INTIMINA koje je proveo Censuswide, 1000 tinejdžerica u dobi od 12 do 17 godina ispitano je o njihovom iskustvu s prvom menstruacijom kako bi se razbila stigma koja je još uvijek povezana s ovom normalnom tjelesnom funkcijom. Rezultati su pokazali da je 14,87% djevojaka na internetu pronašlo potrebne informacije o menstruaciji. Ovo pokazuje kako društvene mreže mogu imati značajnu ulogu u rješavanju problema povezanih s menstruacijom.

Bitna je edukacija

Platforme društvenih medija odigrale su značajnu ulogu u širenju točnih i uključivih informacija o menstruaciji. Društvene mreže popunjavaju obrazovnu prazninu nudeći obilje resursa, uključujući informativne objave, videozapise i rasprave, omogućujući tinejdžerima pristup vitalnim informacijama na dohvat ruke. Na primjer, na društvenim mrežama možete saznati više o najboljoj opciji za menstrualne proizvode, bilo da se radi o čašicama, ulošcima, tamponima ili nečem drugom. Menstrualne čašice su potpuno sigurne i tinejdžeri ih mogu koristiti bez brige. Lily Cup One najbolja je opcija za one koje prvi put koriste menstrualnu čašicu. Praktična je i neprimjetna zahvaljujući diskretnoj kutiji i ima izuzetno čvrst rub koji olakšava otvaranje i zatvaranje. Također, menstrualne čašice mogu vam uštedjeti novac i pomoći u smanjenju otpada, ali imajte na umu da odaberete pravu veličinu.

Na društvenim mrežama, mnogi profili usmjereni na menstruaciju na platformama kao što su Instagram, YouTube i TikTok stekli su ogromnu popularnost među tinejdžerima. Ovi računi sadrže edukativni sadržaj, razotkrivaju mitove, objašnjavaju menstrualnu higijenu i daju smjernice o upravljanju boli i nelagodom. Želimo naglasiti da su društvene mreže samo informativni i pomoćni alat, te kako ne mogu zamijeniti liječnike i ispravan tretman. Obratite se svom liječniku ako imate značajnijih problema ili nedoumica. Rado će vas informirati, educirati i pomoći u rješavanju vašeg problema. Također, ponekad informacije na internetu nisu medicinski provjerene, stoga čitajte s dodatnim oprezom i razumijevanjem.

Razbijanje stigme i tabua

Društvene mreže postale su moćan alat za razbijanje tabua vezanih uz menstruaciju. Prethodno smatrana prešućenom i osjetljivom temom, o menstruaciji se sada otvoreno raspravlja na raznim platformama, što potiče razgovore koji dovode u pitanje društvene norme. Pojedinci potiču solidarnost i normaliziraju prirodni tjelesni proces dijeljenjem osobnih priča, iskustava i anegdota.

Kako bi pomogla djevojkama (i društvu) da se prestanu sramiti menstruacije i pokrenu razgovore o menstruaciji i suočavanju s teškim situacijama, INTIMINA je objavila knjigu The Wonder Girls Guide Book. Postoji i besplatna audio verzija dostupna na intimina.com. Knjiga i audio knjiga sadrži pet priča snažnih mladih žena koje iznose svoja iskustva i psihofizičke promjene. To je uzbudljivo iskustvo učenja o upravljanju promjenama kod djevojčica u pubertetu, puno medicinskih informacija i praktičnih savjeta za izbjegavanje neugodnih situacija. Svaka priča ima za cilj pružiti početak razgovora roditeljima i djeci u ovoj osjetljivoj fazi života svake mlade žene.

Iako se savjetuje da tinejdžeri imaju određenu roditeljsku kontrolu nad onim što rade na internetu jer nije sve tako nevino kako se čini i može dovesti do raznih prevara, internet također može učiniti mnogo dobrog. Društvene mreže mogu biti moćan alat za edukaciju, osnaživanje i normaliziranje rasprava o menstruaciji. Dok društvo nastavlja prihvaćati ove promjene, možemo se veseliti budućnosti u kojoj se menstruacija smatra normalnim dijelom života, bez srama i stigme, dijelom zahvaljujući snazi društvenih mreža.

25.08.2023. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh