« Žene
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
ZNANJE JE LIJEK

Obrazovane žene dulje žive

Dobro obrazovane žene pozitivno utječu na svoje i šanse svog partnera da imaju dulji životni vijek

Ne samo hrana i stil života, nego i obrazovanje
Ne samo hrana i stil života, nego i obrazovanje (Arhiva)
Više o

žene

,

obrazovanje

,

životni vijek

,

žene žive dulje

Tako barem tvrdi jedna švedska studija te navodi da muškarac čija partnerica posjeduje samo osnovnoškolsko obrazovanje ima 25 posto veći rizik da umre ranije, u odnosu na slučaj kada je ona visokoobrazovana. Autori su dodali kako obrazovane žene mogu bolje shvatiti različite zdravstvene potrebe koje njihove obitelji imaju.

Istraživanje je bazirano na uzorku od 1,5 milijuna radno sposobnih žena u Švedskoj, u dobi od 30 do 59 godina. Studija također navodi da je u slučaju muškaraca njihova zarada i socijalni status faktor koji utječe na životni vijek družice.

Istraživači su proučili podatke o uzrocima smrti iz popisa umrlih od 1990. do 2003. Rezultati su pokazali da su obrazovanje žena i njihov socijalni status važniji za životni vijek muškarca od njegove vlastite edukacije.

Žensko obrazovanje također utječe i na njihov životni vijek, pa one koje su završile samo osnovnu školu imaju 53 posto veće šanse da umru ranije od visokoobrazovanih žena. ˝Obrazovanje je vrlo važno je ima direktan utjecaj na smrtnost, kao i indirektan kroz profesiju i zaradu. Također može imati indirektan utjecaj kroz izbor partnera˝, navodi se u studiji.

˝Žene tradicionalno imaju veću ulogu u održavanju kuće i domaćinstva, te kao posljedica toga, žensko obrazovanje igra bitnu ulogu za način života obitelji. Na primjer kada odlučuju o prehrambenim navikama obitelji i slično˝ objašnjava voditelj istraživanja dr. Robert Erikson.

˝Ova studija pokazuje koliko su povezani obrazovanje, stil života i zdravlje. Ulaganjem u kvalitetnu edukaciju efektivno se može utjecati na zdravlje nacije˝ objašnjava profesor Alan Maryon-Davis.

18.08.2012. 18:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh