« Iza ogledala
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
PREDSTAVLJENE SKICE VELIKOG MAJSTORA

Obrana Venecije na Da Vincijev način

Iako je Da Vinci najpoznatiji kao slikar, oružje i vojne sprave koje je zamišljao bile su stoljećima ispred njegovog vremena.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Venecija

,

Leonardo da Vinci

,

Da Vincijeve naprave

,

Venecija Da Vinci

,

obrana Venecije

Još jednom postajemo svjesni veličine genija Lonarda Da Vincija. Manje poznate skice i bilješke Leonarda da Vincija pokazuju da je radio na planu obrane Venecije od Turaka poplavljivanjem dolina uz rijeke Soču i Vipavu. Ove tvrdnje iznio je u Sloveniji poznati talijanski "leonardist" Alessandro Vezzosi prilikom predstavljanja svoje knjige "Leonardo infinito", koja uskoro izlazi i u slovenskom prijevodu, piše Hina.

Leonardov opus je "beskonačan" jer je bio vizionar ispred svog vremena, rekao je Vezzosi, dajući tako i ključ za naslov svoje knjige (Beskonačni Leonardo).

Branama bi se u slučaju približavanja otomanske vojske bile poplavile doline uz rijeku Soču i njen pritok Vipavu. Dokazi da je Leonardo ozbiljno radio na tom planu koji na kraju ipak nije realiziran postoje u Leonardovim skicama, ali i bilješkama. Tako se u njegovoj bilješci iz 1517. godine spominju "most na Soči" i "pokretne brane" koje bi naglo digle vodostaj dviju brzinskih rijeka, a spomenut je i sustav mobilne artiljerije, tvrdi Vezzosi, inače autor mnogih knjiga o Leonardu da Vinciju.Da Vinci nije samo najslavniji renesansni umjetnik nego je mnogim zamislima bio ispred svog vremena i u pogledu vojnog inženjerstva. Na poziv mlatačkog Senata godinu je dana boravio na području gdje danas graniče Italija i Slovenija, učvrstio je fortifikacijski sustav, ali i izradio plan da se Venecija od moguće otomanske najezde brani sustavom "pomičnih brana", rekao je na promociji knjige u Mariboru Vezzosi.

Nije bio samo umjetnik nego i znanstvenik čiji se rad istražuje, a o njegovu vizionarstvu govore i nacrti o gradnji mosta između Azije i Europe u Istanbulu, rekao je Vezzosi, a prenijeli slovenski mediji.


30.05.2011. 12:49:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh