« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SLUČAJ PUKANIĆ

Obrana tvrdi da bivši Matanićev odvjetnik laže

Branitelj Slobodana Đurovića tvrdi da je Zvonimir Zebec lažno svjedočio o Matanićevim dogovorima sa šefom USKOK-a

Rajko Mlinarić
Rajko Mlinarić (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

USKOK

,

slučaj Pukanić

,

suđenje

,

Robert Matanić

,

Rajko Mlinarić

,

Zvonimir Zebec

Obrana optuženih za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića prigovorila je današnjem iskazu Zvonimira Zebeca, bivšeg odvjetnika prvooptuženog Roberta Matanića, istaknuvši da je neistinito svjedočio o Matanićevim kontaktima s USKOK-om.

"Zebec je u ključnim dijelovima neistinito govorio", ustvrdio je Rajko Mlinarić, branitelj navodnog organizatora atentata Slobodana Đurovića.

Kazao je da je Zebec lažno svjedočio o Matanićevim dogovorima sa šefom USKOK-a Dinkom Cvitanom i njegovim zamjenikom Slobodanom Šašićem te da je izbjegao govoriti o obećanjima i jamstvima koje su tužitelji navodno davali prvooptuženom Mataniću u zamjenu za svjedočenje.

Matanić je na početku suđenja rekao da ga je USKOK izigrao, nudeći mu status zaštićenog svjedoka za lažan iskaz, pa je on, na temelju sumnji, a ne izravnih saznanja, kao naručitelje Pukanićeva ubojstva naveo Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam, njegova kuma Slobodana Đurovića, ali i umirovljenog generala Vladimira Zagorca te Stanka Subotića zvanog Cane.

Zbog toga je Đurovićeva obrana zatražila ispis telefonskih kontakata Zebeca s USKOK-om te neposrednih telefonskih kontakata s Cvitanom.

Prigovorili su i dijelu Zebecova iskaza u kojem je rekao da je Matanića uputio u detalje dobivanja statusa krunskog svjedoka, jer je morao znati da Matanić uopće nije mogao dobiti takav status.

Odgovarajući na tvrdnje obrane, predstavnik USKOK-a Šašić kazao je da je Zebec bio "dezorijentiran u vremenu" zbog čega je tražio da ga se ponovno ispita. No predsjednica sudskog vijeća Ivana Kršul to je odbila, kao i sve prijedloge obrane, osim da se iz zatvora u Remetincu zatraže podatci o tome kad su Šašić i Cvitan dolazili k Mataniću.

Nakon bivšeg Matanićeva odvjetnika na suđenju su svjedočili Valentina Ivčec i njezin mladić Frane Dumančić. Oni su neko vrijeme živjeli u stanu koji su prethodno unajmili optuženici te Krešimir Grubišić, prijatelj optuženog Luke Matanića.

Suđenje će se nastaviti ispitivanjem novih svjedoka u srijedu, 18. veljače, a na idućem ročištu 25. veljače očekuje se svjedočenje poduzetnika Ratka Kneževića koji je za Pukanićevo ubojstvo optužio "duhansku mafiju" i svog kuma crnogorskog premijera Milu Đukanovića.

Za udruživanje u međunarodnu zločinačku organizaciju koja je likvidirala Pukanića i Franjića te planirala ubojstvo još dviju osoba na zagrebačkom području optuženi su bratići Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović.

Na optuženičkoj klupi nema Gudurića koji u sarajevskom zatvoru čeka izručenje te Milovanovića pritvorena u Beogradu. Tamo bi mu se zbog istog zločina trebalo suditi zajedno s Milenkom Kuzmanovićem te navodnim naručiteljem Jocićem koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura. (hina/metro-portal)

15.02.2010. 15:19:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh