« Film
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
PULA

Obrana i zaštita Bobe Jelčića osvojio sedam Zlatnih Arena

Film 'Obrana i zaštita' osvojio je i nagradu OKTAVIJAN koju dodjeljuje ocjenjivački sud Hrvatskog društva filmskih kritičara i to redatelju Bobi Jelčiću

Trijumf Bobe Jelčića u Puli
Trijumf Bobe Jelčića u Puli (Arhiva)
Više o

Zlatna Arena

,

Bobo Jelčić

,

Pula film festival

,

Obrana i zaštita

Dugometražni igrani film Bobe Jelčića, 'Obrana i zaštita', nagrađen je sa čak sedam Zlatnih Arena na 60. Festivalu igranog filma u Puli! Ocjenjivački sud Nacionalnog natjecateljskog programa u sastavu redatelj i scenarist Petar Krelja, producent Stanislav Babić, glumica Gordana Gadžić, direktor fotografije Slobodan Trninić te redatelj i montažer Damir Čučić filmu 'Obrana u zaštita' dodijelili su Zlatne Arene za režiju, scenarij, glavnu žensku ulogu, glavnu mušku ulogu, kameru, scenografiju te - veliku Zlatnu Arenu za najbolji film!

Pored spomenutih, film 'Obrana i zaštita' osvojio je i nagradu OKTAVIJAN koju dodjeljuje ocjenjivački sud Hrvatskog društva filmskih kritičara i to redatelju Bobi Jelčiću te Diplomu za najbolji film prema ocjeni Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana - FEDEORA-e.

Velika Zlatna Arena za najbolji film dodjeljena je producentici Zdenki Gold uz sljedeće pojašnjenje žirija: 'Film 'Obrana i zaštita' odlikuju brojne vrline, odličan scenarij, nadahnuta režija, funkcionalna kamera i sve odreda odlični glumci.' Zlatna Arena za režiju dodjeljena je Bobi Jelčiću zato jer 'nas minimalističkim pristupom, gotovo pa dokumentarno, vodi kroz suptilno ispripovijedanu intimnu priču koja zadire u delikatne međuljudske odnose.' Nagrada za scenarij također je pripala Jelčiću uz pojašnjenje: 'Scenarij je na autentičan i slojevit način obradio temu postratne zbilje i kroz oportunizam glavnog lika pokazao što je pravi razlog podijeljenog grada.'

Zlatnom Arenom za glavnu žensku ulogu nagrađena je Nada Đurevska, a za glavnu mušku ulogu Bogdan Diklić. 'Škrtim glumačkim sredstvima i raskošnom dramskom snagom Nada Đurevska odigrala je arhetipski lik mostarske Antigone', dok je Bogdan Diklić 'krajnje minimalističkim glumačkim sredstvima odigrao čovjeka nemogćnog pomiriti vlastita proturječja.' Erol Zubčević nagrađen je Zlatnom Arenom za kameru: 'Snimateljev rad odlikuje se modernim pristupom filmskoj slici i svojom nenametljivošću predstavlja oslonac redatelju i glumačkom ansamblu.' Mario Ivezić nagrađen je pak za scenografiju zato jer je 'vješto oživio prostor i stvorio preduvjet za igru kamere i karakterizaciju likova'.

Svečana dodjela nagrada održat će se večeras u Areni u 21.30 sat, dok će se film 'Obrana i zaštita' reprizno prikazati danas u 17.10 sati u kinu Valli.

Nakon Festivala igranog filma u Puli, 'Obrana i zaštita' bit će prikazan na Motovun Film Festivalu u ponedjeljak, 29. srpnja u 21 sat u kinu Trg.

Obrana i zaštita prvi je dugometražni igrani film Bobe Jelčića i prvi dugometražni igrani film producentice Zdenke Gold iz produkcijske tvrtke Spiritus movens. Glavne uloge odigrali su glumački veterani Bogdan Diklić i Nada Đurevska, dok u epizodnim ulogama nastupa niz sjajnih glumačkih imena iz regije: Ivana Roščić, Rakan Rushaidat, Vinko Kraljević, Izudin Bajrović, Sergej Trifunović, Selma Alispahić, Sadžida Šetić, Nermin Tulić, itd.

Film je smještan u suvremeni Mostar i vremenski okvir jednog dana u kojem prati sredovječnog muškarca Slavka koji je po nacionalnosti Hrvat. Naime, u spomenutom gradu, nakon dva desetljeća mira, još uvijek postoji oštra granica između Hrvata i Bošnjaka. Smrt njegova starog prijatelja muslimana Đulage izaziva u Slavku velike unutarnje dileme - zna da želi i mora poći na sprovod - no ta bi radnja mogla izazvati probleme sa susjedima ili političkim moćnicima. S druge strane, izbjegavanje sprovoda može imati puno dalekosežnije posljedice za Slavka jer u tome slučaju će podbaciti - kao prijatelj i čovjek.

Slavkov put na drugu stranu grada i posljedice tog čina je priča o čovjeku u sukobu sa samim sobom. Ponekad pretjerano dramatična, ponekad smiješna, ali u svakom trenutku emocionalno iskrena i neodoljiva, prikazuje nam čovjeka koji se osjeća strancem u vlastitom gradu u kojem je proveo čitav život. To je portret čovjeka koji je izgubio prijatelje, svoju povijest i svu sigurnost u to tko je on uistinu - kada se njegova zemlja raspala. Ovo je isto tako priča o običnom čovjeku koji je rastrgan između želje da učini pravu stvar i sve veće zbunjenosti jer ne zna gdje pripada i kome je uistinu odan.

Koproducenti filma su Josip Popovac (HRT), Tomislav Bubalo (Kadar) i Tomislav Topić (Kadar), a film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Fondacije za kinematografiju Sarajevo i Global Film Initiative.

27.07.2013. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh