« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca

Obračun s plastičnim vrećicama

Više o

otpad

,

plastične vrećice

,

naknada

Privredni vjesnik piše o planu uvođenja naknada za plastične vrećice, kojeg razmatra Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva.

Godišnje u Hrvatskoj na smetlištima, odnosno u okolišu, završi 100,000 tona plastičnih vrećica, a uvođenje naknada po uzoru na Irsku dovelo bi do bitnog smanjenja njihove upotrebe, predviđaju u Ministarstvu.

U svijetu je u borbi protiv plastike u okolišu najdalje otišao Tajvan, koji je uz vrećice zabranio i plastične tanjure, čaše i pribor  za jelo. Od naših susjeda, Hrvatska bi se mogla ugledati na Crnu Goru, čiji su se predstavnici Ministarstva turizma i zaštite životne sredine već susreli s predstavnicima trgovačkih poduzeća i razmotrili načine smanjivanja upotrebe plastičnih vrećica na prodajnim mjestima.

U cijelom se svijetu plastične vrećice zamjenjuju vrećicama od drugih materijala, koji se mogu lako reciklirati, a sve je veći trend i proizvodnja jutenih torbi koje se koriste višekratno.

Ovakvim idejama protivi se hrvatsko Društvo za plastiku i gumu, u kojem smatraju kako su jednokratne plastične vrećice bolje od jednokratnih papirnatih i biorazgradivih vrećica. Ključ je u poučavanju i povišenju svijesti potrošača o zbrinjavanju plastičnih vrećica, smatraju u Društvu.

Prema istraživanju Privrednog vjesnika, hrvatski trgovački lanci svjesni su problema i voljni razmotriti alternativne materijale. (METRO) 

05.05.2008. 21:06:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh