« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
GRIJANJE NA STRUJU

Oboren rekord dnevne potrošnje električne energije

Jučer su Hrvati oborili rekord u dnevnoj potrošnji električne energije potrošivši 63.374 megavatsati (MWh) struje, a maksimalno opterećenje je bilo 3.193 megavata (MW)

Fotografija vijesti
Više o

HEP

,

Hrvatska

,

rekord

,

struja

,

dnevna potrošnja električne energije

U Hrvatskoj je jučer ostvaren povijesni dnevni rekord potrošnje električne energije, dnevna potrošnja iznosila je 63.374 megavatsati (MWh), a u 19. satu zabilježeno je maksimalno vršno opterećenje od 3.193 megavata (MW), objavili su danas iz Hrvatske elektroprivrede (HEP), javlja Hina.

Time su, kako dodaju, premašeni rekordi ostvareni 16. prosinca 2010. kada je dnevna potrošnja bila 62.370 MWh, a maksimalno vršno opterećenje 3.118 MW.

U HEP-u su danas potvrdili da su im, nakon smanjenja proizvodnje plina na poljima u sjevernom Jadranu, smanjene isporuke plina, ali i istaknuli da to ne utječe na HEP-ovu proizvodnju.

Proizvodnja u termoelektranama prilagođena je drugim energentima, odnosno loživom ulju kao pogonskom gorivu, kažu u HEP-u.

Dok je hrvatski elektroenergetski sustav stabilan, unatoč dugotrajna sušnog razdoblja i ograničenog rada hidroelektrana, što se nadomješta pojačanom proizvodnjom termoelektrana i uvozom električne energije, snježne nepogode oštećuju prijenosnu i distribucijsku mrežu tako da je uskraćena opskrba električnom energijom u pojedinim dijelovima Hrvatske, izvijestili su iz HEP-a na svojim internet stranicama.

Najviše šteta, kao i svake zime, trpi ličko područje, gdje zaposlenici Elektrolike pokušavaju podizati stupove i vodiče te privremenim rješenjima povezati mrežu i uspostaviti napon.

Po posljednjim podacima HEP-a, trenutno je teško stanje u zabačenim mjestima dalmatinskog zaleđa, zametenim snijegom, nedostupnim mehanizaciji Elektrodalmacije, Elektre Šibenik i Elektre Zadar, a osobito je ozbiljno stanje bilo i na jugu Hrvatske, na neretvanskom i dijelu pelješkog područja, gdje su radnici Elektrojuga uz goleme napore danas ponovno uspostavili sustav napajanja.

Snježni zapusi zarobili su smjenske zaposlenike u hidroelektranama Miljacka, Jaruga i Golubić.

Za sada, tanki sloj leda, koji je prekrio Dravu pa i dovodne kanale hidroelektrana Varaždin, Čakovec i Dubrava, ne stvara im poteškoće, a u zapadnim hidroelektranama dogodio se kvar u rasklopnom postrojenju HE Senj, koji je ubrzo uspješno otklonjen, navode iz HEP-a.

Također ističu da, budući da vremenska prognoza nije optimistična, izvanredno stanje za radnike HEP-a na terenu ostaje i dalje.

07.02.2012. 17:37:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh